Facebook

Egészen különleges szimpózium lesz Csepelen

2017.02.14. 10:12 csepelhirek

 

A PLACCC Fesztivál norvég partnerével, a Scenekunst Østfold-dal közösen, az EGT Alap támogatásával valósítja meg PICTURE Budapest – Østfold c. projektjét, amelynek középpontjában a művészetnek a városi terek újradefiniálásában játszott szerepe áll.

 

/// Scroll down for English ///

A két szervezet több évre visszatekintő együttműködésének alapja, hogy a köztéri művészetet (legyen az előadó- vagy vizuális művészet, film, installáció vagy városi játék) tágabb kontextusában értelmezzük, keressük annak lehetőségét, hogyan fejthet ki egy-egy művészeti-kulturális esemény tartós hatást a környezetére.

A két szemináriumból és két workshopból álló PICTURE Budapest – Østfold projekt a köztéri művészeteknek a poszt-indusztriális területek újraértelmezésében játszott szerepét járja körül, hiszen mind a Scenekunst Østfold (a norvégiai Moss és Fredrikstad városában), mind a PLACCC (Csepelen) rendszeresen valósít meg kulturális eseményeket átalakulóban lévő ipari területeken.

Az eseménysorozatot 2017. február 15-16-án egy budapesti szimpóziummal kezdik a szervezők, amelynek keretében norvég, osztrák és magyar előadókat hívtak meg. A kétnapos rendezvény első napja a téma elméleti megközelítésére fókuszál, a második napon pedig konkrét példákat, esettanulmányokat hallhatunk. A norvég társadalomkutató Ottar Brox nyitóelőadása a poszt-induszrializálódás jelenségével és az annak hatásaira adott alternatív válaszokkal foglalkozik; Soóki-Tóth Gábor ingatlanberuházási elemző a barnamezők megújulásának lehetőségeit, s e folyamatokban a ’smART city’-koncepció, a közterek és a közösségépítés lehetséges szerepét taglalja; végül pedig Barbara Holub bécsi urbanista a művészet új társadalmi szerepeiről, ezen belül a művész mint várostervező koncepcióról beszél. A szimpózium második napján Tihanyi Dominika, az Újirány Csoport alapító tagja a köztéri művészet magyarországi helyzetével, annak egy városrész újradefiniálásában játszott lehetséges szerepével foglalkozik, részben saját munkáik példáin keresztül. Míg James Moore, a norvégiai Scenekunst Østfold kurátora az üzleti szférával (mossi kikötő, valamint a fredrikstadi ipari zóna beruházói) való szektorközi kooperáció tapasztalatairól beszél, addig Maja Pegan, a maribori Hisa! művészeti vezetője egy független kulturális szervezet a helyi önkormányzat és döntéshozókkal való együttműködésről.

A szimpózium programját mindkét napon csepeli városi séták teszik teljessé. (Részletek itt)

A szimpózium időpontja: 2017. február 15. és 16. 10.00-18.00 /

A szimpózium helyszíne: Csepeli Munkásotthon, 1215 Budapest Árpád u. 1.

A szimpózium nyelve angol!

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt kérnek a szervezők

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr3012256342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása