Facebook

Közös norvég-magyar művészeti projekt a Csepel Művek területén

2017.04.19. 11:30 csepelhirek

Újabb rendezvénnyel jelentkezik Csepelen, most a Csepel Művek területén. Egy több éve tartó nemzetközi együttműködés eredményeként, a PLACCC Fesztivál norvég partnerével, a Scenekunst Østfold-dal közösen 2017 elején új társadalmi-művészeti projekt indított, amelynek keretében hat magyar és öt norvég alkotó különböző művészeti beavatkozások révén keresi arra a választ, hogy egykori ipari területeket miképpen lehet rehabilitálni a művészet erejével. A mára funkciót vesztett, elnéptelenedett, rozsdásodó és üresen álló munkásszállóknak vagy gyárcsarnokoknak hogyan lehet új szerepet adni? Hogyan lehet őket ismét a helyi lakosok életének részévé tenni?

Az EEA által támogatott projekt fókuszában a művészeti interakciók lehetséges szerepének kutatása áll a poszt-indusztriális negyedek újradefiniálásában. Norvégiában van hagyománya és gyakorlata az ilyen vállalkozásoknak, Magyarországon viszont csak elvétve találunk hasonló módon újjáéledő ipari területeket. A harminc együtt töltött nap alatt éppen ezért a magyar alkotók rengeteget tanulhatnak norvég kollégáiktól, miközben a norvég művészek megismerkedhetnek a norvégtól igencsak eltérő, sajátos magyar történelemmel és mai gazdasági helyzettel.

A PICTURE projekt keretében a norvég és magyar résztvevők egy-egy februári szemináriumon vettek részt, amelynek keretében nemzetközi meghívott szakértők segítségével elméleti szempontból járták körül a városi művészeti rehabilitációk kérdéskörét, és megismerkedhettek a norvég és magyar egykori ipari helyszínekkel, amelyekkel kísérletezni is volt módjuk. Így inspirálódtak, és elkezdték megtervezni művészeti akcióikat is Csepelen, valamint a norvégiai Moss-ban és Fredrikstadban.

A munkafolyamatokból Norvégiában munkabemutató lesz, Budapesten pedig két napos, nyilvános művészeti esemény 2017. április 21-én és 22-én. Az alkotók nem egyetlen nagy közös művészeti alkotást hoznak létre, hanem több különböző művészeti interakción és beavatkozáson dolgoznak párhuzamosan. A kiválasztott területekben rejlő lehetőségeket hozzák napvilágra merész, kiszámíthatatlan kreativitásuk segítségével, inspirálják és segítik egymást – különböző ízlések és látásmódok találkoznak így, újra életet lehelve az elhagyatott városi terekbe!

A Jászay Tamás kritikus által szerkesztett projektblog elérhető ezen címen: pictureproject.eu

Jegyek online vásárolhatók a placcc.jegy.hu weboldalon

(www.placcc.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr4512436699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása