Facebook

Németh Szilárd már megint iskolában politizál

2017.02.23. 10:18 csepelhirek

A Németh Szilárd vezette csepeli Fidesz több alkalommal tette nyilvánvalóvá, hogy az iskolákat is politikai terepnek tekinti. Iskolás gyerekekkel küldették haza a csepeli konzultációs íveket, iskolák ajtajára függesztettek ki politikai plakátokat. Most azonban Németh Szilárd is szintet lépett, és így ma Németh Szilárd már egyenesen egy általános iskolában fog politikai fórumot tartani. Persze hivatalosan egy "civil" szervezet szoknyája mögé bújik (ez ma divatos kifejezés). A Pesterzsébeti Ady Endre Általános iskolában lesz ma este rendezvénye a Zöld Út Caritas nevű szervezetnek , Pesterzsébeti Polgári Estek néven. Az egy dolog, hogy vajon milyen polgári értékekről tud beszélni Németh Szilárd, de az már kifejezetten gyanús, hogy ennek a "civil" szervezetnek Bánó Miklós a vezetője, aki korábban Fideszes önkormányzati képviselő volt Erzsébeten. Információink szerint a rendezvényeiken a Kubatov-lista frissítése érdekében adatokat is kérnek a hallgatóságtól. Na így működik egy igazi álcivil szervezet. Már csak azt lenne jó tudni, hogy kitől és mennyi pénzt kapnak.

(csh).

1 komment

Csepel polgármestere nagyon lódított

2017.02.22. 14:04 csepelhirek

A Fővárosi közgyűlés ma tárgyalt a 2024-es Budapesti Nyári Olimpiai és Paralimpiai Játékok pályázatáról. Mint köztudott, a Momentum kezdeményezésére 266 ezer aláírás gyűlt össze egy olimpiai népszavazásra. Mivel az aláírásgyűjtést az Együtt, az LMP és a Párbeszéd, majd a végén már az MSZP és DK is támogatta (az Együtt, az LMP és a Párbeszéd az utcán is gyűjtött), ezért a Fideszben az utóbbi napok kommunikációs kapkodását úgy próbálták rendezni, hogy Kocsis Mátéval benyújtattak egy határozati javaslatot, ami egyrészt leárulózza, és nemzetellenesnek állítja be az ellenzéki szervezeteket, valamint felhatalmazza Tarlós Istvánt, hogy tárgyaljon Orbán Viktorral az ügyben. Az egész értelmetlenségét mutatja, hogy a napirendi pont tárgyalásának a legelején bejelentette Tarlós, hogy ő már egyeztetett időpontot Orbánnal, és pénteken be is fog erről számolni.

A napirendi pont tárgyalása a szokott (egyes esetekben kifejezetten alpári) stílusban zajlott, mígnem Borbély Lénárd (polgármester, Csepel) elő nem vezette azt az érvet, hogy ha visszavonnánk az olimpiai pályázatot, akkor semmi sem lenne a csepeli fejlesztésekből. Mindez azért óriási hazugság, mert korábban mindig azt mondták, hogy ezek a fejlesztések az Olimpiai Játékoktól függetlenül megvalósulnának. Borbély tehát elszólta magát. Elismerte, hogy az egész pályázati anyag kamu. 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Az ismert rádiós és televíziós szerkesztő és műsorvezető, Fodor János volt a Kulturfaló vengéde Csepelen

2017.02.21. 09:35 csepelhirek

A Kultúrfaló néven ismertté vált csepeli beszélgetős rendezvénysorozat februári vendége volt hétfőn este Fodor János. Fodor János beszélgetőpartnere a szokások szerint Szabó Tibor Benjamin (író) volt, aki ez alkalommal is sok apró titkot meséltetett el a Kultúrfaló vendégével.

Fodor Jánost a 168 óra című rádióműsorral vált igazán ismertté az 1980-as években, majd ezt követően a Magyar Televízió munkatársa lett. Legismertebb interjúja minden bizonnyal a Déri Jánossal készített felvétel, mely Déri utolsó interjúja volt, és halála után egy évvel adták csak le. Fodor János hosszasan mesélt ennek a beszélgetésnek a történetéről, hiszen az nem csak az ő, hanem az egész magyar televíziózás egyik meghatározó anyaga.

Később Fodor  János újra a rádiózás felé fordult. Két éve elindította a Rádió Bézst, ami az egyik legismertebb online rádió ma Magyarországon. Az elmúlt évtizedekben folytatott kiváló szakmai munkája elismeréseként Fodor János a múlt héten életműdíjat is kapott.

A Kultúrfaló hétfői rendezvénye a hagyományoknak megfelelően most is a vendég kedvenc ételét fogyasztották el vacsoraként a nézők.

(csh)

 

Szólj hozzá!

Újra szmogriadó van Csepelen

2017.02.15. 08:40 csepelhirek

Az elmúlt napok ködös, párás időjárása megtette a hatását: Budapesten ismét elrendelte Tarlós István főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Mivel várhatóan a szálló por légszennyezettségi szintje szerdán sem javul, sőt egyes mérőállomásokon akár a riasztási szintet is meghaladhatja, ezért várhatóan napokig marad a szmogriadó. A Fővárosi Önkormányzat azt kérte, hogy a további romlás elkerülése érdekében a kertvárosi peremkerületekben, és ezen belül Csepelen is, lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést. A tájékoztatási fokozat ugyan nem írja elő kiugróan környezetkárosító személygépjárművek használatát, de ettől függetlenül kérünk mindenkit, hogy a következő 2-3 napban lehetőleg a közforgalmú közlekedési eszközöket részesítse előnyben. Vigyázzunk egymás egészségére, hiszen a szmog
veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).

A tartós, sűrű köd miatt a Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki az ország középső részére. Mivel a sűrű köd potenciális veszélyt jelenthet, ezért az OMSZ felhívása alapján tanácsos elővigyázatosnak, óvatosnak lenni, főként az időjárási hatásoknak jobban kitett tevékenységek során. Különösen a bizonytalanabb kimenetelű, gyorsan változó időjárási helyzetekben célszerű a szokásosnál gyakrabban és részletesebben tájékozódni a várható időjárás felől.

(hvg.hu, met.hu, csh)

Szólj hozzá!

Egészen különleges szimpózium lesz Csepelen

2017.02.14. 10:12 csepelhirek

 

A PLACCC Fesztivál norvég partnerével, a Scenekunst Østfold-dal közösen, az EGT Alap támogatásával valósítja meg PICTURE Budapest – Østfold c. projektjét, amelynek középpontjában a művészetnek a városi terek újradefiniálásában játszott szerepe áll.

 

/// Scroll down for English ///

A két szervezet több évre visszatekintő együttműködésének alapja, hogy a köztéri művészetet (legyen az előadó- vagy vizuális művészet, film, installáció vagy városi játék) tágabb kontextusában értelmezzük, keressük annak lehetőségét, hogyan fejthet ki egy-egy művészeti-kulturális esemény tartós hatást a környezetére.

A két szemináriumból és két workshopból álló PICTURE Budapest – Østfold projekt a köztéri művészeteknek a poszt-indusztriális területek újraértelmezésében játszott szerepét járja körül, hiszen mind a Scenekunst Østfold (a norvégiai Moss és Fredrikstad városában), mind a PLACCC (Csepelen) rendszeresen valósít meg kulturális eseményeket átalakulóban lévő ipari területeken.

Az eseménysorozatot 2017. február 15-16-án egy budapesti szimpóziummal kezdik a szervezők, amelynek keretében norvég, osztrák és magyar előadókat hívtak meg. A kétnapos rendezvény első napja a téma elméleti megközelítésére fókuszál, a második napon pedig konkrét példákat, esettanulmányokat hallhatunk. A norvég társadalomkutató Ottar Brox nyitóelőadása a poszt-induszrializálódás jelenségével és az annak hatásaira adott alternatív válaszokkal foglalkozik; Soóki-Tóth Gábor ingatlanberuházási elemző a barnamezők megújulásának lehetőségeit, s e folyamatokban a ’smART city’-koncepció, a közterek és a közösségépítés lehetséges szerepét taglalja; végül pedig Barbara Holub bécsi urbanista a művészet új társadalmi szerepeiről, ezen belül a művész mint várostervező koncepcióról beszél. A szimpózium második napján Tihanyi Dominika, az Újirány Csoport alapító tagja a köztéri művészet magyarországi helyzetével, annak egy városrész újradefiniálásában játszott lehetséges szerepével foglalkozik, részben saját munkáik példáin keresztül. Míg James Moore, a norvégiai Scenekunst Østfold kurátora az üzleti szférával (mossi kikötő, valamint a fredrikstadi ipari zóna beruházói) való szektorközi kooperáció tapasztalatairól beszél, addig Maja Pegan, a maribori Hisa! művészeti vezetője egy független kulturális szervezet a helyi önkormányzat és döntéshozókkal való együttműködésről.

A szimpózium programját mindkét napon csepeli városi séták teszik teljessé. (Részletek itt)

A szimpózium időpontja: 2017. február 15. és 16. 10.00-18.00 /

A szimpózium helyszíne: Csepeli Munkásotthon, 1215 Budapest Árpád u. 1.

A szimpózium nyelve angol!

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt kérnek a szervezők

Szólj hozzá!

Sok az éhező ember Csepelen

2017.02.13. 16:34 csepelhirek

Tegnap volt a februári ételosztás a II. Rákóczi Ferenc út 146 szám alatt. A kerület országgyűlési képviselője által is támogatott karitatív akción szokás szerint nagyon sokan jelentek meg, már a kezdés előtt hosszú sorban álltak az emberek a rendezvény Facebook oldalán közzétett képek tanúsága szerint. A szervezők mintegy 160 adag ételt osztottak ki, és beszámolójuk szerint nagyon gyorsan elfogyott a két üstben főzött étel.

Sajnos ott tart ma Magyarország, hogy Csepelen is sokan rászorulnak egy tál meleg ételre.

(facebook, csh)

Szólj hozzá!

Nem nagyon ismerték a lakók a csepeli gyilkosság érintettjeit

2017.02.13. 10:30 csepelhirek

Egy fiatal nő gyilkolhatott Csepelen. A 48 éves áldozat minden bizonnyal a párja volt. A társasházban élők úgy tudják, hogy a pár albérlőként lakott a Katona József utcai házban. A lakóközösség különösen nem ismerte a párt, a legtöbben csak köszönés szintjén tartották velük a kapcsolatot. Annyit tudnak csak a párról, hogy a férfi nagyon sokat dolgozott, így ritkán látták.

A Borsnak nyilatkozott az egyik lakó is az épületből:

A földszinten lakom, és arra keltem, hogy hajnali kettő órakor becsöngetett hozzánk a rendőrség, hogy valakit megöltek a lépcsőházban, és tudunk-e bármit. Azt hiszem, nyár óta lakhatnak itt, és elég gyakran hangoskodtak. Még a szomszédos házban lakókat is zavarta, hogy nyitott ablaknál bömböltették a zenét – mesélte egy, a házban lakó asszony.

(Bors, csh)

Szólj hozzá!

Újabb gyilkosság Csepelen

2017.02.12. 08:50 csepelhirek

Ma hajnalban arról érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy Budapesten a XXI. kerület Katona József utca egyik társasházának lépcsőházában egy megszúrt férfi tartózkodik.

A kiérkező rendőrök a bejelentésben szereplő férfin kívül az egyik lakásban egy nőt találtak, akin vágott sérülések voltak, őt kórházba szállították.

A megszúrt 48 éves férfi a helyszínen életét vesztette.

(origo, csh)

Szólj hozzá!

Gitársuli indul Csepelen

2017.02.09. 07:30 csepelhirek

Gitársuli indul Csepelen az 100 Folk Celsius egykori zenészének, Kovács József Lászlónak a vezetésével. A tanfolyam során az érdeklődők kiegészíthetik a zenei alapismereteit hiányosságait, valamint megismerkedhetnek a könnyűzenei gitározás alapfogásaival is. A foglalkozások jövő héten indulnak. Minden érdeklődőnek jó gitározást kívánunk!

(csh)

Szólj hozzá!

Kötés tanfolyam indul februárban a Tamariska Házban

2017.02.08. 16:00 csepelhirek

Három alakalomból álló minitanfolyam indul februárban a Tamariska-házban. A három alakalom során a résztvevők megtanulhatják a sima és fordított szemek kötését, a szaporítást és a fogyasztást, valamint a kötésminták olvasását. Aki nem kötött még, vagy nem biztos a tudásában, annak a Tamariska Házban a helye. A tanfolyam 2017. február 14-én indul. Részleteket a Tamariska Ház honlapján olvashatnak.

(csh)

 

Szólj hozzá!