Facebook

Csepeli roncsderbi, avagy így látja a közlekedési szakportál a csepeli hévet

2017.04.07. 09:25 csepelhirek

Csepel szimbóluma a csepeli hév. Bár a pályát a korábbi városvezetés felújította, de az elmúlt 7 évben a Fidesz nem csinált semmit. A vonatok lassan nyugdíjas korúak lesznek, és egyre nehezebb üzemképes állapotban tartani őket, de ez a városvezetést nem zavarja. Az érdemi fejlesztések helyett csak az olimpiai lázálomban kiszenvedett villamossá alakítást emlegették, miközben minden szakértő próbálta elmagyarázni, hogy gyorsvasútként kell megőrizni, csak épp’ új szerelvények kellenének, meg a Boráros tértől tovább kellene vezetni a föld alatt legalább a Kálvin térig, hogy legyen metró átszállási lehetőség. Most éppen az IHO nevű közlekedési szakportál szerzője foglalkozott a tarthatatlan állapotokkal. Íme az írásuk:

Tavaly júliusban felhánytorgattuk már a meglaposodott kerekek miatt zajt, akkor még a BKK-n keresztül a BKV-nak – egy napon belül megjött a válasz, és ezenfelül még tényleg ki is rántották a forgalomból a dögletes 960-ast. Azonnal, késlekedés nélkül. A gyors reakción felbuzdulva megint megoldást kerestünk, az újból csak csattogó csepeli HÉV-re.

1. próbálkozás – 2017. február 27.

A vasúti járművek között gyártásakor is elavult, mára végképp a színvonal nélküliség megtestesüléseként létező budapesti HÉV-szerelvények közül is kitűnő (értsd: visszafestették régi színterve szerint, de mellette műszakilag tán a legsilányabb) 832-es motorkocsi kilométerre zengő csattogása most február 27-én ismét a probléma jelzésére sarkallta a szerzőt. A levél (amiben nem volt megnevezve a pályaszám, de dátum és pontos óra meg volt adva a beazonosíthatósághoz) rossz helyre ment, hisz’ már nem a BKV az illetékes – akkor még betudtuk a MÁV Kommunikációtól négy nappal később érkezett választ ennek a félreküldésnek.

A március 3-i reakció általános jellegű, de tettrekészséget mutatott, idézve: „Köszönjük megkeresését, melyre az alábbi tájékoztatást adjuk. Az érintett jármű egyik motorkocsijának kerekei valóban laposodást szenvedtek, a lapmentesítést természetesen megkezdtük. Ahogy arról már korábban is írtunk önnek, az esetleges balesetek megelőzése érdekében a járműveknek időnként hirtelen kell fékezniük, aminek következtében kialakulhat laposodás. A téli időszak időjárási körülményei miatt gyakrabban előfordulhatnak ilyen esetek.”

2. nekigyűrkőzés – 2017. március 24.

Mint sejthető, a kattogó szerelvény rendíthetetlenül rótta a pályát – tehát 3 héttel később, immáron konkrétabban, megnevezve a 832-est ismét elment egy levél – már a megfelelő címre. Válasz azóta sem érkezett.

3. keserű kifakadás – 2017. március 25.

Másnap, az előző információt kiegészítve újból csak klaviatúrát ragadtunk: az addig a másik csiricsáré világoszöld kisegységgel együtt járó, a 832-est is magába foglaló szerelvényt már szólóban, de egész hétvégére kiküldték a H7-esre, és innentől már nehezen mondható el, hogy a járművezető nem hallja a lapos kerekek dübörgését: ott ül fölöttük. Erre sem reagáltak.

Az elmúlt hétvége megmutatta, hogy ha kicsit odafigyelünk, nem eseti gondról beszélhetünk. A tavaly még kirívó gond mára általános tulajdonsággá szelídült: április 1-jén, de főleg másodikán olyan bontószökevényeket zavartak ki a csepeli HÉV-re, amik mindegyike egyenként is alkalmas lenne egy lejárató kampányhoz illusztrációként.

Az egyirányú levelezgetéssel felhagyva, az eddigi segítőkész birkatürelmet elfelejtve elkészült a videó, három napból pár snittel megmutatva, mi is a gond a H7-essel:

  • műszakilag alig alkalmas járműveket járatnak;
  • módszeresen szétverik velük a nemrég felújított pályát;
  • és mindezt a vonal nem elhanyagolható méretű szakaszán (kint Csepelen és bent a Boráros tér előtt) pár méterrel a lakóházak mellett teszik.

A költői kérdések (hiszen egy hónap is kevés volt a nyilvánvaló gond megoldására):

  • mi a cél mindezzel?
  • miért váltak ennyire nemtörődömmé a tavaly még tettre kész emberek?
  • mindez nem tűnik fel a megrendelőnek?
  • se az érintett kerületek vezetőinek?

Utóbbiaknak jelezzük a gondot e cikk elküldésével. Kíváncsian várva szíves válaszukat.

(csh, iho.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr5712407377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.