Facebook

Kis csepeli abszurd: Borbély Lénárd kommunikációs tanácsadója szerkeszti a Csepeli Hímondót

2017.12.11. 13:34 csepelhirek

Újabb érdekes szerződés jutott a birtokunkba a csepeli Fidesz zavaros ügyeivel kapcsolatban. Mint a szerződésből megtudhattuk, 2017 márciusától Takó Szabolcs havi 450.000 ezer forintért lett Borbély Lénárd kommunikációs tanácsadója. Nevezett úriember egyébként a Demokrata című újságírója, aki évek óta dolgozik jó pénzért a Csepeli Hírmondónak is, bár igazából Csepelről korábban csak újságban olvasott. Ennek megfelelő minőségű írásokat is adott le az önkormányzati lapnak, fő feladata elsősorban a helyi ellenzéki képviselők ízléstelen szapulásában merült ki. A kezünkbe került szerződés szerint érdemei elismerése mellett Takót nevezték ki a Csepeli Önkormányzat fő kommunikációs tanácsadójába. A feladatleírásból kiderül, hogy a meglehetősen magas, mintegy fél millió forintos havi fizetésért ő lát el minden kommunikációs feladatot az önkormányzatnál: sajtótájékoztatót szervez, közleményeket ír, tartja a kapcsolatot a sajtóval. Majd egy teljesen fura kitétel szerint részt vesz a Csepeli Hírmondó szerkesztésében is. Vagyis Takó Szabolcs saját magának szervez sajtótájékoztatót, saját magának ír közlemény, és saját magával tartja a kapcsolatot. Értik?

Szóval így csináltak pártlapot, mondhatni kommunista stílusú propaganda kiadványt a Fideszesek az önkormányzati lapból. Ezért van tele minden Németh Szilárd istenítésével (miközben Szilárdnak semmi köze Csepelhez, hiszen simán elvesztette a 2014-es választásokat). A legutóbbi számban már nemes egyszerűséggel Németh Szilárd facebook oldalának lájkolására is felhívják az olvasó figyelmét. Ezek után azon sem csodálkozhat senki, hogy a pártlappá silányított újságban Csepel választott képviselőjét, dr. Szabó Szabolcs csak és kizárólag hazug módon szapulják és pocskondiázzák.

Szólj hozzá!

Újabb 5 milliót szórt el a csepeli Fidesz a kettős állampolgárság propagandájára

2017.12.06. 10:30 csepelhirek

Németh Szilárd és Borbély Lénárd komolyan vette Orbán utasítását, és két kézzel szórja a pénzt, hogy meglegyen a hőn áhított egymillió határon túli kettős állampolgár. Ennek keretében újabb szerződést kötött Borbély Lénárd a nagyszalontai Asociatia Fidem Egyesülettel, amely révén 5.000.000 forintot ad a csepeli adófizetők pénzéből a partiumi egyesületnek.

borbelynemet.jpg

 

A támogatás célja a támogatási szerződés szövege szerint a határon túli magyar állampolgárságának megszerzéséhez szükséges eljárás, valamint egyéb programok támogatása.

 fidem1.jpg

Azzal önmagában semmi gond, ha a magyar állam támogatja a határon túli magyarokat azzal a céllal, hogy minél inkább őrizhessék nyelvüket és hagyományaikat. Az azonban nem elfogadható, ha pusztán pártszempontok miatt egy politikai kampányt támogatnak az adófizetők pénzéből. Az meg különösen arcátlan dolog, ha egy települési önkormányzat szór el milliókat pártcélokra külföldön, hiszen azt a pénzt a csepeliek kapták. Ha nem a csepeliekre költik, akkor a csepeliek zsebéből veszik ki a pénzt.

fidem3.jpg

(csh)

Szólj hozzá!

„Várhatóan” Németh Szilárdot küldi újra vesztes csatába Orbán

2017.11.28. 17:31 csepelhirek

A 168óra.hu hozta nyilvánosságra a listát a Fidesz egyéni képviselőjelöltjeiről. A lista sok érdekességet tartalmaz – például továbbra is úgy félnek Juhász Pétertől, hogy nem mernek jelöltet sem állítani vele szemben -, de a mi szempontunkból az igazán érdekes, hogy kit indítanak Csepelen és Soroksáron. Meglepő módon Németh Szilárd jelöltsége még mindig nem teljesen biztos, csak „várható”. Ennek nyilvánvaló oka, hogy „Rezsiszilárd” rettentően gyenge teljesítményt nyújt, és most már nem csak a kerület, hanem az egész ország röhög rajta napi szinten. Ráadásul mint korábban írtunk róla, a csepeli alapszervezeten belül is  elege van a tagság egy részének a diktatórikus hajlamú, ámbár nem túl pallérozott Szilárdból (részletek itt). Annyi ereje nem volt a Szilárdot utálóknak, hogy megfúrják a jelöltállítását a legutóbbi csepeli tisztújításon, de többen nyíltan Szilárd fejéhez vágták: egy percet sem hajlandók kampányolni mellette! Nem véletlen, hogy míg Szabó és a csapata heti 2-3 alkalommal van kint az utcán az utóbbi hónapokban, addig Németh Szilárdot és a Fideszes pultokat nem nagyon lehetett látni. Az sem tett jót Szilárdnak, hogy mostanában rájár a rúd a csepeli városvezetésre, hiszen napirenden tönkre meg valami: hol a fűtés a mentőállomáson, hol a fűtés egy nemrég felújított oviban, hol egy kidőlő ablak sebesít meg gyerekeket az iskolában. Mindez pedig nem csak Szilárd, hanem az általa bábként rángatott Borbély Lénárd alkalmatlanságát is bizonyítja.

A Fideszből származó információink szerint egyértelműen úgy számolnak Csepellel és Soroksárral a rendelkezésükre álló közvélemény-kutatási adatok alapján, hogy azt az ellenzéki Szabó fogja nyerni, Szilárdnak pedig a Jobbikos jelölttel fog küzdeni a második helyért. Ráadásul Szabó szeptember eleje óta határozottan jelezte, hogy ő lesz az ellenzéki jelölt, így Csepelen és Soroksáron vita sem volt azon, hogy az ellenzéki pártoknak be kell állni a munkáját közmegelégedésre végző egyetemi oktató mögé. A képviselőnek nagy az elismertsége az Együtt-Párbeszéd, az MSZP és a DK vezetőségében is, valamint Szél Bernadett (LMP) is megerősítette a múlt heti csepeli fórumán, hogy támogatni fogják Szabó újraválasztását.  Ezért aztán a Fideszben egy fabatkát sem szánnak Szilárd Csepeli és Soroksári kampányára, mert ablakon kidobott pénznek tartják. Mindezek után Németh egyszerűen utasította az általa bábként rángatott Borbély Lénárdot, hogy az önkormányzat pénzéből kezdjen kampányt mellette. Ennek volt az egyik megnyilvánulása az adóforintokból szervezett kampány krumpli osztás (részletek itt), aminek az egyik állomását tüntetőleg pont annak a társasháznak az oldalában szerveztek meg a Nyuszi sétányon, ahol Szabó lakik. Mindez azért volt fura húzás, mert közben hazug módon azt terjesztik mindenhol, hogy nem is Csepelen lakik Szabó. Ezen kívül több tíz millióból 5 plusz számot rendeltek meg a Csepeli Hírmondóból, amit arra fognak használni, hogy a jövő évi országgyűlési választások előtt hetente fog megjelenni a hazudozós pártlap. Ezen kívül aktivisták hiányában már most fenyegetik az önkormányzati dolgozókat, hogy kirúgják őket, ha nem kampányolnak Szilárdnak. Persze mindez törvénytelen, de senki sem meri feljelenteni Szilárdot az ott dolgozók közül. Azt mindenesetre több ott dolgozó forrásunk megerősítette, hogy inkább szavaznak az egyetemi oktató Szabóra, mintsem a mindenkivel prosztó módon viselkedő „Rezsiszilárdra”. Ennél is rosszabb a helyzete Szilárdnak Soroksáron, ahol most már azok is kezdenek kifarolni mögüle, akik 2014-ben még az arcukat adták a jelöltségéhez Szilárd kampánykiadványában.

Szilárd jövője így ismét azon múlik, hogy becsusszan-e a Fidesz listájáról a Parlamentbe. Egy biztos: nem lesz a lista elején!

(csh)

Szólj hozzá!

Így hazudik a Csepeli Hírmondó

2017.09.26. 09:46 csepelhirek

A Fideszes városvezetés 2010 óta pártlapként kezeli az önkormányzati újságot. Egészen furcsa, alternatív valóságot mutatnak be, ahol Németh Szilárd Csepel képviselője, miközben szegény óriási verést kapott 2014-ben. Ezen kívül teli szájjal „migránsoznak”, miközben Csepelen nem nagyon láttunk menekültet az elmúlt években.

Persze az újságot összeállító Fideszes bértollnokok nem pusztán a hírek szelektálásával próbálják befolyásolni a csepeli közvéleményt, hanem rendszeresen hazudnak. Persze mindezt jó pénzért, mert a korábbi lapigazgató (Szentesi Zöldi László) például havi 300.000 forintot markolt fel a havi két lapszámért. És tudomásunk szerint a többi bértollnok is igen jól fizetett a lapnál.

A hazugság cunami legfrissebb példája, amit a legutóbbi számban elkövettek (VIII. évfolyam 18. szám). Egyrészt itt is megy a „migránsozás” és „sorosozás”, majd ennek kapcsán azt állítják, hogy dr. Szabó Szabolcsot, Csepel választott képviselőjét a graffitik közül csak azt zavarja, amiben Sorost gázkamrába küldik a „kedves” graffiti rajzolók. Ehhez képest a kerület országgyűlési képviselője igen alaposan dokumentálta azt az akciót, mely során a Kis-Duna partján a komptól egészen a sétány déli végéig minden oszlopról eltávolították a különféle graffitiket. Egyszerűen azért, mert a Fidesze önkormányzatot láthatóan nem zavarják a kerületet elcsúfító firkák. Ezen kívül virágot is ültetettek az Együtt aktivistái az önkormányzat által elhanyagolt virágládákba, de arról se számoltak be. Korábban fákat is ültettek, de arról se számoltak be. Persze, mert az nem illik a „migránsozós” és „sorosozós” hazugságaik sorában. Hát ennyit és a helyi Fideszes pártlap.

Ezt állítja a Csepeli Hírmondó

csepelihirmondografitti.jpg

... és a valóságban mindenféle graffitit eltávolítottak az Együtt tagjai, amit dokumentáltak is a képviselő facebook oldalán. Láthatóan miden feliratot lemostak.

csepelihirmondografitti2.jpg

 

 

Persze nettó hazugság az is, amit a birkózócsarnok kapcsán állítanak.  Dr. Szabó Szabolcs többször világossá tette már, hogy a csepeli birkózócsarnok építését támogatja, annak idején a költségvetési módosítót is megszavazta és erre kérte a képviselőtársait is. Mindössze azt kifogásolta, hogy Németh Szilárd miért a saját maga által létrehozott, saját lakcímére bejelentett magánalapítvány számlájára utaltatja át az ehhez szükséges kétmilliárd forintot, és miért a saját haverját nevezi ki kurátornak. Persze fáj a Fidesznek az igazság, de a tények akkor is tények. Ők meg hazudnak. Folyamatosan.

(csh)

Szólj hozzá!

Viharos tisztújítás várható a csepeli Fideszben

2017.09.04. 08:00 csepelhirek

Tegnap tettük ki a Csepelhírek facebook oldalára azt a meghívót, melyben a Fidesz-MPSZ Csepeli Szervezetének tagjait hívja tisztújító közgyűlésére Németh Szilárd és Ábel Attila. Nem véletlen jutott el hozzánk a levél. A csepeli Fideszben ugyanis egyre több az elégedetlen ember.

 

Meghívó a Fidesz Csepeli Szervezetének taggyűlésére

009.JPG

Az elégedetlenkedésnek alapvetően három oka van.

 

Először is elegük van már abból, hogy Németh Szilárd és az emberei (elsősorban Ábel Attila) folyamatosan lejáratják a csepeli Fideszt. Forrásunk állítása szerint a tagság értelmiségi tagjainak kifejezetten elegük van már abból, hogy az országos médiában Csepelről folyamatosan olyan hírek jelennek meg, melyben a megnyilatkozásaiban meglehetősen műveletlen, viselkedni nem tudó Németh Szilárd a nevetség tárgya. Egyesekben komolyan felmerült, hogy az utolsó pillanatban mégse Németh Szilárdot indítsák az országgyűlési választásokon, mert úgy látják, hogy a rezsibiztos pont úgy elveszti azt dr. Szabó Szabolccsal szemben, mint 2014-ben. Lenne támogatottsága annak, hogy Németh Szilárd helyett inkább Borbély Lénárdot indítsák. Borbély ugyanis kevésbé elhasználódott ember. Forrásunk véleménye szerint ugyanakkor aki ilyen javaslatot nyíltan fel merne vetni, annak azonnal kitekerné a nyakát Németh Szilárd és Ábel Attila. Másrészt Borbély jelöltségében gondolkozók is elismerik, hogy azért az ittas vezetésért jogerősen elítélt Borbély Lénárd sem tökéletes jelölt, de más alkalmas ember már nem maradt a helyi Fideszben.

 

Németh Szilárd folyamatosan nevetség tárgya a médiában (forrás: 444.hu)

nemetszilardmem.jpg

Azt viszont biztos fel fogják vetni a kritikusabb Fidesz tagok, hogy a csepeli birkózócsarnokra kapott két milliárd forintos állami támogatást tényleg nem kellett volna Szirládnak a saját lakcímére bejelentett alapítvány számlájára utaltatni. Ráadásul nem pusztán azért botránkoztak meg többen is ezen az ügyleten, mert ezek után nagyon könnyen és voltaképpen joggal fogja a „két milliárdos lopás’’ bélyegét ráütni Németh Szilárdra Szabó Szabolcs az országgyűlési kampányban, hanem ráadásul arra a Kis-Duna partra építik fel a csarnokot meg a kiszolgáló épületeket, aminek a beépítése ellen 2010 előtt még aláírásokat gyűjtöttek a Hollandi úton. A Királyerdőn élők nagyon aggódnak, hogy ezen a sztorin a 2019-es önkormányzati választás is elúszhat.

Borbély Lénárdot a bíróság súlyos pénzbüntetésre ítélte ittas vezetésért

borbely_iszik.jpg

Harmadrészt pedig azért várható viharos taggyűlés, mert az utóbbi hónapokban egyre rosszabb a hangulat a Polgármesteri Hivatalban. A Fidesz embereivel feltöltött csepeli hivatalban ugyanis megindult a leszámolás. Borbély Lénárd folyamatosan elkezdte kirakni azokat az embereket, akiket anno még Németh Szilárd hozott ide. Így járt többek között Kitzinger Adrienn, aki már hónapok óta az Országgyűlés Hivatalának irodaházában dolgozik a Fidesz frakció mellett. De Borbély Lénárd másokat is kiszorított, mert elege van abból, hogy Németh Szilárd emberei mindent azonnal elkotyognak Szilárdnak, vagyis voltaképpen kémekkel körülvéve kénytelen dolgozni. Hasonlóképp kirakta Borbély a Németh Szilárdhoz közel álló Szentesi Zöldi Lászlót, aki alapesetben a Demokrata munkatársa, és csak azért nyomta be korábban lapigazgatónak Németh Szilárd a Csepeli Hírmondóhoz, hogy havi 300 ezer forintos kamuállást szerezzen neki.

Kitzinger Adrienn, akit már elüldözött Borbély Csepelről

kitzinger.jpg

(CSH)

1 komment

A csepeliek pénzéből fizettette ki a Fideszes közvéleménykutatást Borbély Lénárd

2017.09.01. 13:02 csepelhirek

 

Ha emlékeznek még olvasóink, akkor májusban jeleztük, hogy olvasóink beszámolói alapján pártpolitikai kérdéseket felvonultató közvéleménykutatás zajlik Csepelen. A KÓD Kft nevében hívták a csepelieket, és a beszámolók szerint a kérdések részben a Fidesz által folytatott Soros György elleni politikai kampányra, részben a helyi politikusok, főleg a 2014-es választásokat Csepelen megnyerő dr. Szabó Szabolcs, valamint a 2014-es választásokon megbukott Németh Szilárd megítélésére vonatkoznak. Magyarul egyértelműen a Fidesz politikáját segítő véleménykutatás zajlott. Ezzel alapvetően nem is lenne baj, ha a Fidesz maga fizette volna, vagy éppen a saját zsebükből készíttették volna. De nem ez történt. Munkatársunk a Csepeli Önkormányzat szerződései között megtalálta a KÓD Kft-ve kötött szerződést. E szerint a KÓD Kft. 2017. május 31-ig kell elvégezni egy 1000 fős mintára épülő közvéleménykutatást, melynek a díja 2.500.000 forint + ÁFA, vagyis 3.175.000 forint.

Megjegyzés: májusi írásunkban a felmérés költségét a minta nagyságától függően 2-10 millió forint körüli összegben határoztuk meg, így a most megtalált szerződésben szereplő 3,175 millió forint alapján jó volt a becslésünk. Arra akkor nem gondoltunk, hogy ezt a csepeli adófizetők pénzéből rendezik.

 

Németh Szilárd (korábbi polgármester), Borbély Lénárd (jelenlegi polgármester)

nemethborbely.jpg

Persze ilyen kutatást végeztetni az önkormányzat pénzén nem lehetne, így a szerződés tárgyaként sem pártpolitikai felmérés szerepel, hanem az önkormányzati fejlesztések lakossági megítélésének a lekérdezése. Magyarul a szerződés valótlan adatokat tartalmaz, ami felveti a hivatali visszaélés gyanúját.

Összefoglalva: Borbély Lénárd a csepeli adófizetők pénzéből, 3.175.000 forintért mérettette meg, hogy mennyire hatékony Csepelen Németh Szilárd Sorosozása, illetve milyen Németh Szilárd megítélése. Erre mondják azt, hogy pofátlanság! Ennyi pénzből például 150 rászoruló csepeli családnak adhattak volna 20.000 forintos iskolakezdési támogatást.

 

A KÓD Kft. és Budapest XXI. Csepel Önkormányzata közötti szerződés szövege

kod.jpg

 

Mit kell tudni a KÓD KFT-től?

A Kód néven futó közvéleménykutató cégről tudni kell, hogy azt még az 1990-es évek közepén alapították, és főleg a 2010-es kormányváltás után került hozzá sok állami megrendelés a Századvégen keresztül. A cég tulajdonosa Fűrész Gábor, aki Habony hű fegyverhordozója, és részben ezzel céggel végeztetik el a több milliárdos állami megrendeléseket. Habonyék mindent lemérnek, minden fontosabb témában fókuszcsoportos beszélgetéseket szerveznek. Így írt erről a minap a 444.hu:

 

"G. Fodor mellett fontos feladat jut Fűrész Gábornak, aki a cikkíráson túl a Kód közvéleménykutató tulajdonosaként és kutatásvezetőjeként 2009-2010 óta felügyeli a Századvégnek készülő méréseket is. A stáb telefonos, kérdőíves és fókuszcsoportos felmérések alapján tervezi meg az újabb médiakampányokat is.

„Az utolsó buzizásig mindent mérnek”

– mondta a Kód munkájáról egy közvéleménykutató. Nem csak előzetesen monitorozzák az állampolgárok „igényeit” és a kívánatos szókapcsolatokat, de figyelik a reakciókat is. Két éve például, amikor a Fidesz az elszivárgó bérből- és fizetésből élő választókat próbálta visszaédesgetni magához, a Kód háttérmunkája nyomán dobták be a közbeszédbe a Tony Blairtől kölcsönvett „keményen dolgozó kisemberek” szlogent. 2015-ös évértékelőjében ezt a panelt is Orbán vezette be, Rogán később papagájként ismételgette, heteken át forgatta a fideszes média, de mérések szerint nem rezonált rá a szavazóbázis, ezért inkább elvetették (és a migrációs tematikára tették át a fókuszt)."

(CSH)

Szólj hozzá!

A Csepeli Önkormányzat csak idén 18 millió forintot fizetett ki a soroksári alpolgármester cégének

2017.08.31. 07:30 csepelhirek

Talán emlékeznek rá még rá az olvasőink, hogy évekkel ezelőtt borult ki a bili, hogy Csepel és Pestszentlőrinc Fideszes városvezetése egymás embereit keresztbe finanszírozva lapátolja ki a közpénzt . Ezt akkor Csepel-Szentlőrinc-tengelynek nevezte el a Magyar Narancs. Az önkormányzati szerződések között kutakodva hírblogunk munkatársa most egy Soroksári összefonódásra talált bizonyítékot, vagyis itt a Csepel-Soroksári tengely is. Meglepve tapasztaltuk ugyanis, hogy a Csepeli Önkormányzat hatalmas összegű szerződéseket kötött egy High Sound System Bt. nevű céggel, melynek nevében egy bizonyos Weinmann Antal Péterné írja alá a szerződéseket. A név ismerősnek tűnt, hiszen az egyik soroksári alpolgármestert Weinmann Antalnak hívják.

Ő Weinmann Antal, Soroksár alpolgármester, Németh Szilárd kampányának az arca

weinmann_antal.jpg

Weinmann Antal volt az, aki 2014-ben még a Soroksári Németh Nemzetiségi Önkormányzat elnökekén nyíltan kampányolt Németh Szilárd mellett, még Németh Szilárd egyik kampánykiadványában is szerepelt, amit minden csepeli és soroksári postaládába beszórtak 2014 tavaszán. Ezt követően a 2014-es önkormányzati választásokon függetlenként indult Weinmann Antal, és Kubatov Gábor nyomására egyből alpolgármestert csináltak belőle. Azóta is a Fidesz embereként tartják nyilván Soroksáron, és közszájon forog, hogy a Fidesz őt akarja indítani polgármesterjelöltnek a 2019-es önkormányzati választásokon. Megnéztük Weinmann Antal vagyonnyilatkozatát a Soroksári Önkormányzat honlapján, és csodák csodájára ő maga is megemlíti a High Sound Systerm Bt-t, amelynek 98%-ban tulajdonosa!  

 

Weinmann Antal vagyonnyilatkozatának részlete, valamint a Csepeli Városkép Kft. és a High Sound System Bt. közötti szerződés részlete

weinmanncegek.gif

Gyanúnk tehát igazolódott,  így elkezdtük összeadni a szerződésekben szereplő összegeket, melyeket Vida Istvánnal, az önkormányzati tulajdonú Csepeli Városkép Kft-vel írtak alá 2017-ben, és nem hittünk a szemünknek. Olyan hosszú lett a lista, és olyan szinten túlrázatott minden tétel, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Nézzük előbb azokat a szerződéseket, melyek a csepeli önkormányzati rendezvények technikai feltételeinek biztosítására vonatkoznak:

 

1, Március 15-ei megemlékezés: 791.200 forint +ÁFA

2, Csepel Napja: 1.673.000 forint +ÁFA

3, Nemzeti Ünnep: 1.723.000 forint + ÁFA

4, Csepel Napja: 1.673.000 forint + ÁFA

5, Csepeli Óévbúcsúztató: 2.058.000 forint +ÁFA

6, Magyar Kultúra Napja: 1.221.000 forint + ÁFA

7, Csepeli Disznótor: 1.220.000 forint + ÁFA

8, Polgármesteri Találkozó: 615.000 forint + ÁFA

8, Csepel Napja (kiegészítő szolgáltatás) 140.000 forint + ÁFA

 

Ezen kívül műsorszolgáltat is vásárolt a csepeli Fidesz a soroksári alpolgármester cégétől:

1, Wass Albert est: 215.000 forint + ÁFA

2, Nemzetközi Nőnap: 330.000 ezer forint + ÁFA

3, Magyar Kultúra Napja: 305.000 forint + ÁFA

4, Gyereknap: 360.000 forint + ÁFA

5, Polgármesteri Találkozó (fellépő: Solymos Tóni és zenekara): 295.000 forint + ÁFA

6, Nemzeti Összetartozás napja: 155.000 forint + ÁFA

7, Pedagógus Nap: 1.100.000 forint + ÁFA

 

Az  egyik legnagyobb összegű szerződés egy részlete

weinmanncegek2.jpg

Ha jól számoljuk, akkor ez 2017-ben eddig bruttó 17.620.234 forintot jelent. És még nincs vége az évnek.

Tehát még egyszer: a Csepeli Fideszes városvezetés kifizettetett ebben az évben csak eddig majd’ 18 millió forintot annak a soroksári alpolgármesternek, aki részt vett Németh Szilárd kampányában, aki köztudottan a Fidesz embere, és aki egyébként alpolgármesterként felvesz havi 673.100 forint fizetés, havi 100.967 forint költségtérítést, évi 200.000 forint Cafetériát.

Hát így lopják szét a csepeliek pénzét!

(csh)

Szólj hozzá!

Áldás vagy átok az új csepeli híd?

2017.08.28. 16:57 csepelhirek

A fővárosi fejlesztési elképzelések között több új híd is felmerült már az utóbbi évtizedekben. Ezek közül előbb a Lágymányosi híd (új nevén Rákóczi híd) épült meg, majd később jött a Megyeri híd. Közben megépült az M0 déli szakaszához tartozó Hárosi híd is, de az közigazgatásilag már nem Budapesthez tartozik.

Szóval szépen folyamatosan épültek az új hidak, de egyes szakaszokon még most is erős hiány mutatkozik a dunai átkelési lehetőségek kapcsán. Az utóbbi 1-2 évtizedben Dél-Pest és Dél-Buda viszonylatában is felmerült új híd, illetve új hidak építésének a lehetősége. Két elképzelés futott párhuzamosan: a Galvani híd és az Albertfalvai híd.

A Galvani híd a Lágymányosi hídhoz közel, a Központi Szennyvíztisztító magasságában helyezkedne el, és a Kopaszi gáttól délre fekvő rozsdaövezetet kötné össze Ferencváros szintén jórészt leromlott állapotú egykori ipari területével. A Galvani híd építése igazán akkor került előtérbe, amikor az olimpiai pályázatban a Csepel-sziget északi részére, annak is a Ferencvároshoz tartozó szigetcsúcsára terveztek több olimpiai helyszínt. Ezt megelőzően az összes fővárosi fejlesztési terve előbbre sorolta az Albertfalvai és az Aquincumi híd építését (amiben nagy szerepe volt annak is, hogy annó elhibázták a Lágymányosi híd koncepcióját, de erről később), de az olimpiai pályázat mindezt felülírta. Azóta a Fidesz visszavonta az olimpiai pályázatot, de a sportlétesítmények építéséről, valamint az azokat kiszolgáló infrastruktúra építéséről nem tettek le.

galvanihid_galvanihid.jpg

A Galvani híd, valamint a kapcsolódó úthálózat nyomvonala

 

Az Albertfalvai híd jóval délebbre helyezkedne el, mint a kormány által támogatott Galvani híd. A csepeli Ady Endre út folytatásában található Budafoki utcát, illetve a dél-budai Feltáró út, illetve azon keresztül Budafok belvárosát kötné össze. A másik irányba pedig Erzsébet felé, a Határ út irányába vinné el a forgalmat. Forgalomszervezési szempontból egyértelműen az Albertfalvai híd az optimálisabb megoldás. Ez a híd érdemben tudna javítani Csepel közlekedésén, ráadásul lehetővé tenné a 18-as villamos átvezetését is Csepelre, illetve ezt követen Dél-Pestre.

galvanihid_albertfalva.jpg

Az Albertfalvai híd, valamint a kapcsolódó úthálózat nyomvonala

 

Melyik hídnak mi az előnye és a hátránya?

Az Albertfalvai híd közvetlenül Csepel lakott részét kötné össze Budafokkal. Magyarul, ha valaki Csepelről el akarna jutni Budafokra, akkor nem kellene neki sem észak felé elmenni a Lágymányosi hídig, sem dél felé a Hárosi hídig, így a legóvatosabb számítások szerint is mindegy fél órával csökkenne a menetidő. Az Albertfalvai híd hátránya, hogy a Budafoki utca – Ady Endre utca nyomvonalon mindenképpen jelentősen szélesíteni kellene az útfelületet, legalább 2x2 sávosra, ami bizony jelentős bontással járna a környéken. Ezen kívül problémát okozna az Erzsébeti oldalon a szűkös úthálózat, hiszen jórészt a Határ út környékére terelné a forgalmat. Ebből adódna viszont egy másik nagy előny: az Albertfalvai híd fontos eleme lenne a régóta tervezett Körvasút sori körútnak, vagyis egy új, a Hungária körútnál is kijjebb elhelyezkedő, középtávon az egész fővárost délről övező új, nagy kapacitású körútnak. Márpedig ennek a megépítése érdemi városszerkezeti átalakulással, illetve fejlődéssel járna együtt, és felértékelődne egész Dél-Pest. Magyarul a hídnak nem csak a jelene, hanem a jövője is életképesebb.

A Galvani híd előnye, hogy a semmi közepén, a szennyvíztisztító magasságában vezet keresztül a szigeten, így érdemi bontásra nem lenne a szükség. A Galvani híd nem dél-pestnek szólnak, az elsősorban a budapesti belvárosi hidak tehermentesítésére volna alkalmas, egyben kifejezetten felértékelné a Fidesz közeli Garancsi által felvásárolt dél-budai telkeket a Kopaszi-gáttól délre, valamint az egykori szintén Fidesz közeli Quaestor telkeket a ferencvárosi oldalon. A hátrányai azonban számosak: egyrészt túl közel lenne a Lágymányosi hídhoz, így érdemben nem gyorsítaná a közlekedést; másrészt Budán az Andor úton, Pesten pedig az Illatos úton vezetné a forgalmat, márpedig ezek most is extrém módon túlterheltek; harmadrészt a dél-pesti oldalon a ferencvárosi Kiserdőt vágná ketté a hídról lejövő 2x2, vagy 2x3 sávos út, ami bizony jelentős fairtással párosulna; negyedrészt pedig egyelőre nem építenének ki villamos forgalmat a Galvani hídon, hiszen az jórészt rozsdaövezeteket kötne csak össze. Nem véletlen tehát, hogy a dél-pesti oldalon jelentős tiltakozás alakult ki a híd megépítésének hírére, hiszen nem épülne rendes elvezető út a hídról lejövő forgalomnak, így a sok irányba szétáramló forgalom miatt sokan a házuk, telkük értékvesztésétől, a megnövekedett forgalommal járó további életminőség romlástól félnek. A hídról leáramló forgalom ráadásul minden bizonnyal részben a Wekerle telephez is rettenten közel haladna el, ami Budapest egyik legjobb lakókörnyezetét veszélyeztetné. Végül pedig ne felejtkezzünk meg egy furcsaságról sem. Annak idején a Hungária körutat úgy tervezték meg először, hogy a Galvani hídra vezessen ki, de végül az akkor tervezett Világkiállítás miatt inkább északabbra tolták az egészet, és inkább a Lágymányosi hidat építették meg. Ezzel egyrészt el lehetett takarni a nem túl szép vasúti hidat, másrészt pedig össze tudták kapcsolni a tervezett Világkiállítás helyszín budai és pesti oldalát. Ebből adódóan a Hungária körút egy befele forduló spirál alakját vette fel, és kezdettől fogva nem volt megoldva, hogy miként vezeti el rendesen a forgalmat a budai lehajtótól az Andor utca felé. Ezért van az a furcsa éles jobbkanyar a budai hídfőnél. (Most arról nem is beszélve, hogy az Andor utca bővítése meddig húzódott, de ezzel most ne is foglalkozzunk). Most pedig egy olyan Galvani hidat építenének meg, amelyiknek a pesti közlekedési kapcsolata nincs rendezve, hiszen rettentően nehéz elképzelni, hogy hova fog voltaképpen vezetni a hídról lejövő forgalom. Még nagyon optimális esetben is csak az Üllői útig lehet jól megoldani, de azt is csak brutális átépítésekkel. Vagyis a Galvani híd esetében szó sem lehet új Körvasút sori körútról, és az abból eredő városszerkezeti változásokkal járó előnyökről.

Mit mondhatunk akkor az összehasonlítás alapján? A kormány által preferált Galvani híd nem Csepelnek, Dél-Budának és Dél-Pestnek fog kedvezni, hanem Budapest belvárosának. Magyarul azért találták ki, hogy a belvárosi zsúfoltságot próbálják csökkenteni. Az Albertfalvai híd azonban kifejezetten jó lenne Csepelnek, Budafoknak és Erzsébetnek, mert ezen városrészek központi részeit kötnék össze.

 

Mit mond Csepel országgyűlési képviselője?

A tervezett beruházással kapcsolatban megkerestük Csepel és Soroksár országgyűlési képviselőjét is. Dr. Szabó Szabolcs elmondta, hogy terület- és településfejlesztőként nagyobb fantáziát lát az Albertfalvai hídban, és meggyőződése szerint Csepel fejlődését is ez a híd garantálná hosszú távon. A Galvani híd építését nem ellenzi, de szerint vissza kellene térni ahhoz a sorrendhez, amit a közlekedési szakma évtizedekkel ezelőtt kialakított, vagy előbb meg kellene építeni az Albertfalvai hidat, valamint a hozzá kapcsolódó Körvasút sori körutat, és aztán jöhetne a Galvani híd. Párhuzamot vont a Galvani híd és a Csepeli hév sorsa között is. Mint emlékeztetett rá, az olimpiai pályázat kapcsán a kormány a Csepeli hévet is halálra ítélte volna a rossz nyomvonalú és rossz technológiájú villamossá alakítással. A Csepeli hév kivégzése sem Csepel, hanem a Budapesti belváros érdekeit szolgálta volna, hiszen arra optimalizálták volna a hévet, hogy a Budapest belvárosa felől könnyen meg lehessen közelíteni az olimpiai létesítményeket. Az olimpiai pályázat visszavonása volt szükséges ahhoz, hogy a kormány belássa: igaza volt neki Csepel képviselőjeként, igaza volt a közlekedési szakma képviselőinek, mert a Csepeli  hévet igenis meg kell tartani gyorsvasútként, és a belváros alatt 5-os metróként kell tovább építeni. A hévnek ugyanis Csepelt kell szolgálni, hogy innen minél hamarabb be tudjanak jutni az emberek Budapest belvárosába. A képviselő reményét fejezte ki, hogy a kormány a Galvani híd esetében is belátja, hogy előbb az Albertfalvai hídra van szükség.

szaboszabolcsk.jpg

                                                              dr. Szabó Szabolcs, Csepel ogy. képviselője

 

Egy biztos, a kormány a Galvani híd mellett tette le a voksát, és az érvényben lévő kormánydöntés szerint jövő nyárig el kell készülni az új híd környezetvédelmi engedélyeztetésével. Az építési terveket csak ezt követően lehet megkérni, mely elkészítése egyébként folyamatban van. A híd teljes bekerülési költsége, figyelembe véve a kapcsolódó beruházásokat, valahol az 50 milliárd forint körüli nagyságrendben várható. Feltéve  hogy nem a Fideszes vállalkozók építik meg, háromszoros áron, és a végén úgy járunk, mint a vizes világbajnokság elképesztő módon elszállt költségeivel.

(csh)

Szólj hozzá!

A Munkásotthonban mondott ünnepi beszédet dr. Szabó Szabolcs

2017.08.21. 08:56 csepelhirek

Idén 100 éve kezdték építeni a Csepeli Munkásotthont, ahol idén is színes programmal ünnepelték az államalapítás ünnepét. A rendezvényen Nagy József, a Munkásotthon Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Szabó Szabolcs tartott ünnepi beszédet. „Kelet helyett nyugat”, ezt volt Csepel országgyűlési képviselőjének fő állítása. Beszédében elmondta, hogy míg ezer évvel ezelőtt a kereszténység felvétele szimbolizálta a nyugathoz tartozásunkat, addig jelenleg az euró minél bevezetése mutathatja meg, hogy mi az átalakuló Európai Unió magterületéhez akarunk tartozni. Kialakulóban van ugyanis egy kétsebességes EU, ahol a belső maghoz azok az országok fognak tartozni, akik képesek és hajlandóak szorosabb szövetségbe tömörülni, és Magyarországnak véleménye szerint ezt az utat kell választani. Nekünk nem keleten, hanem nyugaton a helyünk, mint ahogy ezer éve ezt az utat választotta az ország. A képviselő biztos abban, hogy csak akkor lesz erős Magyarország a következő ezer évben, ha az elődeinkhez hasonlóan mi is jó döntést hozunk, és a helyes utat választjuk. Ha ezt a döntést most meghozzuk, akkor az utódaink ezer év múlva pont olyan büszkék lesznek majd ránk, mint most mi az államalapítókra.

A műsor további részében fellépett Kapi Gábor, akit Horváth Géza és zenekara kísért. Színes előadást tartott a Csepeli Öregtáncosok Együttese, a Munkásotthonban működő Otthon Teátrum fiatal társulata, a Csepeli Hastánc csoport. A rendezvény végén az új kenyérből is kaptak egy szeletet a nézők.

Dr. Szabó Szabolcs lapunknak elmondta, hogy most is örömmel tett eleget a meghívásnak, és bízik abban, hogy jövőre, meg az azt követő években is részt vehet majd hasonló rendezvényeken a Munkásotthonban. Nagyon remélik, hogy most szeptemberben a Kúria olyan döntést fog hozni, mely nem szolgáltatja ki a Munkásotthont Németh Szilárdnak, és nem jegyzik be a volt csepeli polgármestert egyszemélyes kurátornak. A Munkásotthonnak ugyanis független, önálló intézménynek kell maradni, nem változhat Fideszes pártszékházzá!

(csh)

Szólj hozzá!

Az államtitkár írásos válasza lebuktatta a csepeli önkormányzatot: ordas nagyot hazudott a csepeli Fidesz a lerohadt tüdőgondozóval kapcsolatban

2017.06.19. 16:49 csepelhirek

Az elmúlt hetekben vezető hír volt országszerte, hogy szó szerint rohad szét a csepeli tüdőszűrő és tüdőgondozó épülete, valamint a gépek is harmadik világ állapotát tükrözik. Akkor Borbély Lénárd (Fidesz) és Ábel Attila (Fidesz) mindenhol azt terjesztette, hogy sajnos nem tudnak mit tenni, mert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az épület tulajdonosa, a vagyonkezelő pedig a Jahn Ferenc kórház, így sajnos a kerületi önkormányzatnak semmi köze nincs az egészhez. Ők nagyon szeretnének normális körülményeket, de hát az a fránya Vagyonkezelő, meg a Jahn Ferenc kórház tehet az egészről.

tudoszuro.jpg

Dr. Szabó Szabolcs (Együtt), Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője utána járt a dolognak, és meglepő választ kapott az illetékes minisztériumból. Kiderült, hogy hazugság az egész, mert immár 13 éve a csepeli önkormányzat feladata a tüdőgondozó fenntartása, vagyis neki kellett volna karban tartani és fejleszteni az épületet. Egyértelművé vált, hogy a csepeli Fideszes városvezetés tehet arról, hogy ennyire lerohadt az épület.

A képviselő kérdésére Rétvári Bence, az EMMI államtitkára írásban azt közölte, hogy egy 2004. február 27-én kelt szerződés szerint Budapest Főváros Önkormányzata átadta az érintett ingatlan használati jogát Budapest Csepel Önkormányzatának. A szerződés 2.1 pontja kimondja, hogy a tüdőgondozó használati joga a csepeli önkormányzatra szállt át, és egyben a tüdőgondozási feladat ellátásának a kötelezettségét is átvette a kerület. Rétvári Bence közölte, hogy a szerződés értelmében az ingatlan felújításának kötelezettsége ezt követően mindig is Csepel Önkormányzatának kötelezettsége volt. Mondhatnánk, hogy egyszerűen nem értenek a joghoz a csepeli Fideszesek, és egy egyszerű szerződést sem értenek, de itt másról van szó. Emlékeznek még Németh Szilárd birkózó csarnokára? Az ahhoz szükséges telket adta át pont ilyen konstrukcióban pár hete az önkormányzat Németh Szilárd alapítványának. Ott is Németh Szilárd alapítványa fog felelni mindenféle karbantartásért, felújításért. Magyarul ismerik pontosan a jogot, egyszerűen hazudnak, mint a vízfolyás.

Rétvári Bence válaszából kiderült az is, hogy a csepeli önkormányzat azzal kapcsolatban is hazudott, hogy ki gyakorolja az ingatlan tulajdonosi jogait. Az ugyanis jelenleg az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A Jahn Ferenc kórház pedig vagyonkezelő, de az előbb említett 2004-es szerződés szerint az önkormányzat felelős az épület állapotáért.  Vagyis nem számít, hogy ki a tulajdonos, hiszen az önkormányzat anno magára vállalt minden felújítást. Rétvári szó szerint ezt írja:

tudogondozovalasz.jpg

Rétvári Bence egyértelműen leírja azt is, hogy maga a Fideszes önkormányzat döntött úgy, hogy nem újítja fel az épületet, hanem egyszerűen máshova akarja költöztetni az intézményt. Írásos válaszában az államtitkár azt is kikotyogta, hogy jelenleg a csepeli önkormányzat sem konkrét tervekkel, sem elkülönített pénzügyi forrásokkal nem rendelkezik. Vagyis az épületet nem tartotta karban, nem újította fel, viszont cserébe ott fog működni még sokáig a tüdőgondozó. Most épp koncepciókat gyártanak, meg prioritásokat fogalmaznak meg, de a konkrét megoldásnak még csak a tervei sem látszanak.

Dr. Szabó Szabolcs, kerületünk országgyűlési képviselője a csepelhírekkel azt közölte, hogy a napnál is világosabbá vált: a tüdőgondozóval kapcsolatban minden felelősség a csepeli önkormányzatot terheli! Mindez pedig nem vélemény, hanem tény, hiszen azt az Orbán kormány egyik tagja írásba adta mindezt. 7 éve ül Németh Szilárd és Borbély Lénárd a város élén, miközben a tüdőgondozó épülete teljesen lepukkant. Elképesztő felelőtlenségnek nevezte a képviselő, hogy néhány látványberuházás miatt olyan alapvető fontosságú fejlesztésre nem futotta a kerületi költségvetésből, mint a tüdőgondozó épülete. Tízmilliókat szórnak ki szoborállításra, saját futball egyesületet gründoltak, szórják a pénzt külföldön megvalósult programokra, értelmetlen fából eszkábált stadion építenek, de az egészségünkre már nem akarnak költeni. Szégyennek nevezte, amit a Fidesz Csepelen művel. Azt meg egyszerűen arcátlanságnak nevezte, hogy a csepeli Fideszes városvezetés most arról beszél, hogy megújítják a tüdőgondozót, hiszen egyértelműen kiderült: sem konkrét terveik nincsenek, sem pénzt nem különítettek el erre, tehát az egész csak "hablaty, hamuka, hazugság".

(csh)

Szólj hozzá!