Facebook

Nyugdíj: sokakat átvert az Orbán-kormány

2015.07.03. 18:48 csepelhirek

nyugdijasok.jpg

Az Orbán-kormány egyik legfőbb ígérete volt még 2010-ben a nyugdíjrendszer átalakítása, amit rövid időn belül meg is valósítottak. Igaz, nem úgy, ahogy sokan várták: 3000 milliárd forintostul államosították a magánnyugdíjrendszert. Matolcsy György, akkor még nemzetgazdasági miniszterként ekkor ígérte meg, hogy mindenkinek lesz egyéni nyugdíjszámlája.

Ezt később kormányhatározatban is megerősítették, majd 2013-ban Rogán Antal megígérte, hogy legkésőbb annak az évnek a végéig mindenkinek jóváírják a magánnyugdíjpénztári befizetéseit az egyéni számláin. Egy évvel később Varga Mihály elmondta, hogy az ügy az Emberi Erőforrások Minisztériumánál van, majd tavaly novemberben az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár bejelentése újabb fordulatot hozott: Orbán Gábor azt nyilatkozta, hogy a kormány szerint most nem prioritás az egyéni nyugdíjszámla bevezetése – írja az atv.hu.

Az államtitkár kijelentése óta több mint fél év telt el. A stabilizálódott gazdasági körülmények és az, hogy Orbán Viktor szerint is „mindenki léphet egyet előre”, az egyéni nyugdíjszámlák korszakát is elhozhatja, ezért az atv.hu megkereste az illetékeseket: mikorra várható a rendszer bevezetése? Kérdéseiket elküldték a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának is, egyelőre várják a válaszokat.

Simonovits András nyugdíjszakértő a portálnak elmondta: teljesen értelmetlen ígéretet tett korábban az Orbán-kormány, ugyanis „teljesíthetetlen ígéret”, hogy azoknak, akik visszaléptek 

a magánnyugdíjrendszerből a társadalombiztosítási rendszerbe, nyilvántartsák minden befizetését. Ráadásul csak 1988 óta van jelentősége, hogy az embernek mennyi a fizetése, az az előtti időszakot csak a ledolgozott évek száma szerint veszik figyelembe, így akinek a rendszerváltás előtt jól fizető munkája volt, azóta viszont kevesebbet keres, nagyon rosszul jár.

A szakember úgy látja: Magyarország egyik nagy problémája a társadalom elöregedése, azaz egyre kevesebb ember befizetéséből kell egyre több nyugdíjas ellátását biztosítani.

Simonovits arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány 2013-as döntésével eltörölte a nyugdíjplafont, így néhány éven belül lesznek, akik milliós nyugdíjakat kaphatnak, „míg mások a sárga irigységtől a falnak fognak menni”. Hozzátette: „a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ne lehessen megismerni a nyugdíjakkal kapcsolatos részletes információkat”, pedig nagyon fontos lenne tudni, hogy pontosan hány dolgozó fizet és milyen járulékot.

Simonovits felhívta a figyelmet rá, hogy a kormányzati kommunikáció által hangoztatott 4,1 milliós járulékfizetői szám nem ad valós képet a jelenlegi állapotokról, hiszen, aki például „nem értékteremtő munkát végez, mint amilyen a közmunka, az után hiába fizetnek járulékot, ez pusztán egy áljárulék”. A számokat ismertetve elmondta: a magyar GDP most éri el a 2007-es szintet. Viszont sokkal többen dolgoznak, mint nyolc évvel ezelőtt, ami azt jelenti, hogy a mai gazdaság termelékenysége jóval kisebb a 2007-esnél.

(168ora.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr217593946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása