Facebook

Van kiút: a Ruhr-vidék másodvirágzása

2014.01.15. 07:00 csepelhirek

zollverein_1389697262.jpg_656x305

Folytatjuk sorozatunkat az egykori ipari területek átalakulásával kapcsolatban. Nézzünk most szét egy kicsit a Ruhr-vidéken, ami sokak fejében még mindig szénbányász körzetkén él, pedig telesen átalakult az utóbbi évtizedekben.

A Ruhr-vidék egy hatalmas, nagyjából egy magyar megyének megfelelő kiterjedésű ipari terület Észak-Rajna-Vesztfáliában, mely hagyományos német nehézipari központnak számított. Iparát sok-sok évtizeden keresztül a bányászat, a kohászat és a gépgyártás adta. A német iparosodás időszakában az ország egyik leggyorsabban fejlődő része volt, ahova sok bevándorló is érkezett. Az 1960-as évektől kezdve azonban egyre mélyebb válságba zuhant a helyi nehézipar. A szénkészletek lassan elfogytak, a maradék készletek kitermelési költségei pedig az egekbe nőttek.

A kormány (és a tartomány) azonban nem hagyta magára a területet. Szívós munkával teljes gazdasági szerkezetváltást hajtottak végre. Persze a versenyképes nehézipari cégek is megmaradtak (pl. a Krupp), de nagyon megerősödött az elektronikai ágazat, másrészt pedig az élelmiszeripar és a könnyűipar (papírgyártás, textilipar) nyert egyre nagyobb teret. Nagyon nagy hangsúlyt helyeztek a megújuló energiaforrások hasznosítására (pl. Gelsenkirchenben működik az ország legnagyobb napenergia-telepe), valamint a zöld metropolisz programra (Dortmund). Napjainkban a térség újra Németország vonzó gazdasági központja, ahol nagy kereskedelmi cégek központja található (pl. Mülheimben van az Aldi és a Tengelmann központja), és jelentős felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek is működnek a területen (pl. a Max Plank Institute)

Napjainkban a térség már nem csak ipar, hanem kulturális központ is. 2010-ben Péccsel és Isztambullal együtt volt Európa kulturális fővárosa. Egyik fő látványosság a Zollverein komplexum, amit egy három évtizede bezárt szénbánya műemléki védelmet élvező épületeiben jött létre. Van itt látogatótér, kerámiaműhely, kiállítótér, kaszinó, vendéglátóhelyek stb. Szóval egy igazán izgalmas és érdekes helyet hoztak össze. Valami hasonló kiutat kell találni Csepelen is, vagyis meg kell találni az ipar, a kereskedelem és a szórakoztatás egyensúlyát.

(CSH)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr515757904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása