Facebook

Csepeli levélhullás: csalódott FIDESZ szavazók véleménye az elmúlt évekről

2014.01.29. 17:03 csepelhirek

kozeposztaly_1391011394.jpg_610x340

Egyre több csalódott Fideszes szavazó keres meg minket. Az ő beszámolóik alapján közlünk néhány történetet.

 

 

Mottó: "„A FIDESZ propagandája becsapott. Már bánom, hogy hittem, nekik.”

 

 

40 éves csepeli pedagógus:

„Azt ígérték, hogy a „középosztálynak” jobb jövőt adnak, s egyre csak élem fel az eddig összekuporgatott pénzem. Már nem is emlékszem, mikor voltam utoljára színházban, s könyvet is csak nagyon óvatosan vásárolunk. Pedig a munkámhoz is jó lenne.

Három éve nem volt béremelés, miközben minden egyre drágább. Most emelik kicsit, de a minőségi munkáért járó pótlékok elvonása miatt még kevesebbet is kapok.

A hamarosan érettségiző lányom nem bízik a hazai boldogulásban. Már keresi, hogy melyik EU-s országban tudna munkát vállalni. Nem szereti a harcot sem. Sem az értelmes, művelt emberek elleni harcot, a bankok ellenit, az egész EU elleni harcot, a rezsiharcot, mindenki elleni harcot, aki nem bólogat nekik. A férjem, aki 2010-ben még szintén a FIDESZ-re szavazott, most nagyon dühös. Építő mérnökként dolgozott, míg meg nem szűnt a cégük. „Most már csak a Simicska bagázs kaphat állami megbízást, másnak meg nincs pénze” mondja. Szívesen váltana szakmát, de a munkaügyi központban átképzés helyett segédmunkára, vagy targoncavezetői képzésre akarták besorozni. Ebből nem kért, így még a regisztrációból is törölték; írja a megbecsült csepeli pedagógus.

 

Megnéztük, hogy mit mutatnak a felmérések a csepeli pedagógus által jelzett problémák kapcsán:

A Tárki 2013-as adatai szerint, az átlagjövedelem körüli háztartásokban élők száma öt év alatt félmillióval csökkent (3.720 ezer főről 3.200 ezer főre), miközben az szegényebb háztartásokban élők száma 850 ezer (!) fővel nőtt. A középosztályhoz 2009-ben a lakosság 34%-a tartozott, s 2012-ben már kevesebb, mint 27%-a mondhatta magát középosztálybelinek. Orbán a széles középréteg jólétét ígérte, mint legfontosabb társadalompolitikai cél. Ezzel szemben az utóbbi évek szimbolikus politikai döntései – például az egy kulcsos adó, a végtörlesztés a családi adókedvezmény, vagy a rezsicsökkentés – a jómódúak szűk rétegének meggazdagodását finanszírozza. – a már meglévő jövedelmi egyenlőtlenségek növekedését segítették elő. Az egykulcsos adórendszer melletti fő érv, hogy ne büntesse, aki többet keres és többet dolgozik, hanem ösztönözzön munkára. Ám amikor a statisztikusok foglalkozási osztály alapján vizsgálják az egyenlőtlenségek alakulását, azt tapasztalják, hogy egy szakmunkás lehet akármilyen szorgalmas, a jövedelmi lehetőségei nem nagyon fognak változni. Ehhez a gazdaság élénkítése kell, s nem csak a haveroknak.

(CSH)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr315788634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása