Facebook

Panelek, programok

2014.10.07. 09:29 csepelhirek

panel.jpeg

A fórumok, a fesztiválok és a népünnepélyek korát éljük Csepelen – mindez talán a hihetetlen mennyiségű (túlnyomó többségében kormánypárti) plakátnál is jobban mutatja, hogy közeleg az önkormányzati választás, hiszen az elmúlt négy évben hónapok alatt nem történt annyi közeledés a lakosság felé az önkormányzat részéről, mint most egy-két hét alatt. Hirtelen minden mozgásba lendül, tisztulnak az utak, lefestődnek az évek óta mocskos, szemetes, vizeletszagú buszmegállók, mindenről tájékoztatnak, megkérdezik, mit szeretnénk , miben szenvedünk hiányt– ilyenkor pár hétre ízelítőt kapunk arról, milyen is lenne, ha az önkormányzat valóban folyamatosan dolgozna az őt megválasztó és finanszírozó polgárokért.

A fórumok sorában tegnap a Csete Balázs Szakközépiskolában a csepeli városrehabilitációs programokat ismertette Csepel kormánypárti polágrmester-jelöltje, Borbély Lénárd. Elmondta, hogy Csepelen az elmúlt négyéves ciklusban három városrehabilitációs program valósult meg, az Ady-projekt, a Csepel Kapuja-projekt és a Csepel déli lakóközpontjának rehabilitációja-program. Az sajnos valahogyan kimaradt az összefoglalásból, hogy ezeket a pályázatokat még a Fideszt megelőző önkormányzati ciklusban készítette elő és adta be a kerület. Mindenképp dicséretes természetesen, hogy a jelenlegi önkormányzat az örökölt feladatot elvégezte, és az erre szánt pénzt túlnyomórészt erre is fordította, hiszen ma már ez sajnos sokszor inkább kivételesnek számít.

Az összefoglalásban szerepelt, hogy az első projektet jórészt uniós forrásból finanszírozták – az már sajnos nem, hogy ez a többi esetben is nagyrészt így történt, hiszen a panelkorszerűsítési, energetikai megtakarításokat is célzó projektek kiemelt ágát alkotják Magyarországon a célzott uniós támogatások felhasználásának.

Épp ezért különös, hogy az új (valójában a folyamatosan zajló, következő állomásához érkező) panelprogramra való utalás minden esetben úgy történt a fórumon, mint aminek meghirdetése a kormánytól függ – ami bár tényszerűen igaz, valójában azonban ismét az európai fejlesztési elvek szerint szabályozott uniós támogatások csatornázását kell(ene) a kormánynak elvégeznie. Borbély Lénárd szavaiból mindazonáltal úgy tűnik, mintha nem ezt, hanem a bőkezű, alattvalói szükségletei iránt figyelemmel lévő kormány jóindulatának megnyilvánulását látnánk. S mivel az összefoglalásban az is elhangzott, hogy kormánypárti vezetésű önkormányzattal a csepeliek jó eséllyel nyújthatják majd be panelfelújítási pályázataikat, nem tudunk szabadulni attól a rossz érzéstől, hogy talán a megfelelő szavazás feltétele is a pályázaton való eredményes szereplésnek – és nem tudunk szabadulni annak az emlékétől, amit a kormány a „nem megfelelően” szavazó Esztergommal, s kicsiben még ki tudja, hány önkormányzattal tett az elmúlt négy évben.

Jó lenne, ha nem lennének ilyen emlékeink, és nem lennének ilyen félelmeink. S ha tudnánk abban hinni, hogy bárki nyerje az október 12-i választásokat, Csepel panelrengetegeinek még felújítatlan részének lesz esélye a modernizálódásra, szebbé, korszerűbbé, élhetőbbé válásra.

(csh)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr856766383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása