Facebook

Gyászban az egészségügy!

2015.04.21. 20:23 csepelhirek

noverek.jpg

Ápolók sora ölt fekete ruhát, hogy demonstrálja, tarthatatlan körülmények között, szánalmas fizetésért dolgoznak három műszakban. A János kórházban hétfőn fekete ruha nélkül is ravatalozóba illő hangulat fogadta a munkatársainkat.

– Az egyik kolléganőmnek tízcentis vakolatdarab esett a fejére nem olyan régen – mondta Ági, aki másodállásban egy szoláriumszalonban segít ki, de több kolléganője vállal idősgondozást is. – Amikor ezt a hivatást választottam, tudtam, mire vállalkozom. Az életkörülményeim azonban oly mértékben megromlottak, hogy az életem gyakorlatilag csak nélkülözésből és munkából áll, ezért veszem fel én is jövő hét végén ismét a fekete ruhát – folytatta a mindenre elszánt nővér.

– Sokan elhagyják a pályát, a legtöbben külföldre mennek dolgozni. A családosok, mint én is, nem ugrálhatnak. Itt van a két kisfiam, akik számítanak rám – mondta egy másik kórház névtelenséget kérő ápolónője, aki havonta alig 80 ezer forintot visz haza.

A Péterfy Sándor utcai kórház nővére, Sándor Mária felmondott, mert az intézmény ápolási igazgatója megtiltotta neki, hogy a fekete ruhájában demonstráljon perifériára került kollégái nevében, és mert nem fizetik ki a túlórákat.

A Fekete hétvége nevű kezdeményezés az interneten szélsebességgel terjed. A Facebookon percenként csatlakoznak a támogatók, és egymás után töltik fel a fekete ruhás képeket.

A „Nővértavaszként” is emlegetett tiltakozást nemcsak az országban támogatják, hanem nemzetközi szolidaritás is kíséri. Angliából, Finnországból, Hollandiából, Svédországból is a kezdeményezés mellé álltak.

– Az ápolók elvándorlásának problémáját már nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Itt már nemcsak bérrendezésről szól a kérdés, hanem a betegbiztonságról. Öt-hatezer ápoló hiányzik a rendszerből. Aki ápolónak tanul, annak több mint a fele külföldre akar menni. Legalább százszázalékos béremelés kellene, hogy a rendszerben tudjuk tartani az ápolókat – mondta a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, Kiss László; ő és a szakszervezet támogatja a „Fekete hétvégét”, amit e hét végén megismételnek.

Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, de eddig nem válaszoltak. Mindenesetre Balog Zoltán miniszter kijelentette: az elmaradt túlóradíjakat kifizetik.

(blikk.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr567387498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása