Facebook

Magyarország nem válhat Putyin gyarmatává

2017.02.03. 14:40 csepelhirek

Putyin tegnapi budapesti látogatása kapcsán megkérdeztük dr. Szabó  Szabolcs, Csepel és Soroksár országgyűlési képviselőjének a véleményét a magyar-orosz viszonyról?

 

Miért tüntetett az Együtt tegnap Putyin elnök ellen?

Az Együtt határozottan kiáll a magyar, valamint az európai érdekek mellett, ezért szerveztünk tüntetést estére a Kossuth térre. Bár volt törvényes bejelentésünk, reggel 10 órakor a TEK utasítására nem engedtek be minket színpadot építeni. Én magam is ott voltam, és még országgyűlési képviselőként sem engedtek be az Alkotmány utcába. Ezért voltunk kénytelenek az orosz konvoj útvonala mellett fütyülni napközben, és ezért kellett az utolsó pillanatban a Markó utca sarkához átszervezni a fütyülés helyszínét. Ott pedig azért fütyültünk, mert sem Orbán külpolitikájával, sem Putyin elnyomó rendszerével ne tudunk azonosulni. Egyszerűen már nincsenek szavak arra, amit Orbán Magyarországgal művel.

Mi a baj konkrétan az Orbán-Putyin paktummal?

Orbán egyszerűen kiszolgáltatja az országot Putyinnak, szembemenve a közös európai érdekkel. Mi nem tehetjük azt meg, hogy az ellenzékét otthon elnyomó, ellenzéki politikusokat és újságírókat lelövető, a civil szervezeteket felszámoló, szomszédos országot nyíltan megtámadó Putyinnal haverkodunk. Azt értem, hogy Orbánnak tetszenek a Putyin által otthon alkalmazott hatalomtechnikai megoldások, és ezek egy részért már át is vette, mint ahogy az Juhász Péternek, valamint az aktivistáinknak a teljesen indokolatlan vegzálása, vagy épp’ a Németh Szilárd által felvázolt civilellenes fellépés is jól mutatja, de egy normális európai országban mindezek elfogadhatatlanok. Nem tudunk örülni annak, hogy Európa leggazdagabb embere (Putyin), és Magyarország leggazdagabb ember (Orbán) szövetséget köt, és ennek részeként díszletként dobják oda Putyinnak Budapestet, hogy otthon el tudjon büszkélkedni: őt hajlandó még fogadni nyugati ország vezetője. Magyarországnak normálisan működő, nyugati irányultságú demokratikus országként kellene működni, ahol a Putyin-féle politikusokkal a megfelelő módon bánnak: a legszükségesebb kereskedelemi kapcsolatok fenntartjuk, de azon túl nem közösködik vele, nem fogadja állami pompával, egy két milliós város komplett lezárásával. Ezért hoztak az európai országok, valamint az Egyesült Államok közösen döntést arról, hogy gazdasági szankciókkal sújtják Oroszországot, mert csak a modern technológiáktól elzárva lehet Putyint kibillenteni a pozíciójából. És hiába hazudik a kormány az ország ért 6,5 milliárd eurós gazdasági károkról, mikor a valóságban ennek a tizede, nagyjából fél milliárd eurós a veszteségünk mindezen szankciókból. Ezek a szankciók azért hatásosak, mert Oroszország sokkal inkább kiszolgáltatott külkereskedelmi értelemben az EU-nak, mint mi Oroszországnak. Nem véletlen, hogy az orosz gazdaság jelentősen zsugorodott a szankciók bevezetése óta. Ráadásul nem érdekünk az sem, hogy 3000 milliárd forintos orosz hitelből új atomerőmű blokkokat építsünk Pakson. Az erőműépítés mindössze azt a célt szolgálja, hogy a Mészáros Lőrinc-féle strómanok még több pénzt kereshessenek.

(csh)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr1412179264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása