Facebook

Ezen a hétvégén újra bunkertúra Csepelen

2017.02.07. 10:14 csepelhirek

Hosszú évek óta járhatják be az érdeklődők a Csepel Művek területét tapasztalt túravezetők segítségével. A következő túrára február 10-én pénteken 19:00-kor kerül sor, mely túra során amely az ország valaha volt legnagyobb gyárának II. világháborús időszakát mutatják be az érdeklődőkben.

 A szervezők így írják le a túrát:

 "A program során először a varázslatos atmoszférájú ipartelepen sétálva megismerjük a Weiss Manfréd / Csepel Művek történelmét. Elhaladunk számos óvóhely mellett, majd a gyártelep közepén elérjük a 2-es számú bunkert, amelyet már belülről is felfedezünk. A II. világháborúban épített, majd a hidegháborúban modernizált létesítmény valódi időkapszulaként élte túl az elmúlt évtizedeket: az 1944-es bombázások során emberek százai zsúfolódtak össze benne, majd később a Rákosi Mátyás/Csepel Művek polgári védelmi szervezetének körzetparancsnoki óvóhelyeként szolgált. A karbantartási naplókban az utolsó bejegyzések 1996-ból származnak, az óvóhely innentől kezdve egészen 2013-ig elfelejtve állt, ma pedig kizárólag ezen a városnéző programon látogatható. A rendszerváltás után a gyár óvóhelyeinek a privatizálása az eredeti felszerelések széthordásával, sittre vagy MÉH-telepre kerülésével járt - egyedül a 2-es bunkerben maradt meg a bent elhelyezett felszerelés egy része, ill. a programgazda és idegenvezető, Somogyi Levente privát légoltalmi gyűjteménye is ide költözött át, a bunker így manapság már 2 szinten 200 nm-en berendezve várja a látogatókat. A vendégek láthatnak sok évtizedes, működő légcserélő gépeket, sugárzásmérő berendezéseket, légoltalmi szirénát, megszámlálhatatlanul sokféle orvosi felszerelést, gázálarcok százait, oktató- és propagandaplakátokat, sok évtizedes térképeket stb.: a légoltalmi védekezés teljes arzenálja bemutatásra kerül. A kiállított tárgyak jelenős részét meg is lehet ériteni, ki lehet próbálni, így a szagok, anyagok, hangok segítségével valóban közel kerül hozzánk a korszak. Az idézetek és szemléltető anyagok mellett szemtanúk és különböző interaktív megoldások elevenítik meg az időszakot: a túra során saját készítésű, exkluzív videóanyagainkon megszólal a Csepel Művek egykori polgári védelmi törzsparancsnoka, az 1944-es bombázások számos 90 év fölötti túlélője ill. az egykori legendás vezérigazgató, Korbuly Károly ükunokája is. Az ő arcuk, hangjuk és személyes történeteik által válik valóban élővé és kézzelfoghatóvá a korszak – nem is szólva a program végén sorra kerülő imitált légitámadásról a vaksötétben.


A túra során 2 bunkert is bejárunk: a program gerincét a berendezett 2 szintes 2-es bunker adja, de a kitartóbb vendégeknek a program végén lehetőségük van a gyár egyik 5 szintes tömegóvóhelyének (9-es bunker) bejárására is (a túra hossza ennek függvényében változik 3,5/4 óra között).”


A túrán korlátozott számú csoportok vehetnek részt, így érdemes mihamarabb jelentkezni.

(csh)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr6012190376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása