Facebook

Leépítések a csepeli egészségügyben: többhónapos várólisták, egyre kevesebb orvos (2. rész)

2014.01.20. 06:00 csepelhirek

mammografia_1390152529.jpg_330x220

Előző bejegyzésünkben már felhívtuk néhány hiányosságra a figyelemet, amit a csepeli egészségügyi ellátással kapcsolatban tapasztaltunk az utóbbi években. Mivel a téma mindenkit érint, ezért folytatjuk az egészségügyi ellátórendszer problémáinak felátását. Ma a mammomgárifia szűrővizsgálatok körüli problémákat tekintjük át.

Jelenleg egy mammográfiás vizsgálatra Csepelen kb. fél évet kell várni, melynek oka, hogy nagyon sok helyen megszűnt a szűrő (megelőző) mammográfiás vizsgálat.

Három féle mammográfiás vizsgálat van:

  • szűrő (megelőzésre)
  • klinikai (konkrét diagnosztizálásra)
  • aspirációs citológiai (mintavétel a betegség kivizsgálásához)

Korábban az egészségügyi intézmények nagy részében volt lehetőség mammográfiai vizsgálatra. Azok a mammográfiás szűrőpontok maradtak meg a Szakorvosi Rendelőintézetekben, ahol a klinikai és aspirációs citológiai vizsgálatot is végeztek. Felszámolták azokat a helyeket, ahol csak szűréseket végeztek. Így ezek a vizsgálatok átterhelődtek azokra a diagnosztikai pontokra, ahol már a beteg emberekkel foglalkoznak.

Mammográfiai vizsgálat esetében fontos az időpont egyeztetése, mivel ez szűrés jó és értékelhető eredményhez akkor vezet, ha a női ciklushoz igazodik. Így a fél évvel korábban egyeztetett időpont rosszabb minőségű és nehezebben értékelhető felvételeket eredményez. A betegek, akik sürgős vizsgálatra várnak szintén szembesülnek a várólistával.

(CSH)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr475770814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sasszembrigád 2014.01.20. 12:13:59

1998-ban derült ki az emlődaganatom. A mammográfiás vizsgálat után már egy héttel meg is műtöttek. Teljes csonkolást kellett végezni, utánna egy éves kezelést kaptam. Két sorozat kemót, közte 50 sugárkezelést . Kemény "harc" volt. Nem lettem teljesen egészséges, sajnos a kezelések következményei örökre elkísérnek, de élek, és élvezhetem az unokáimat. Ha akkor is fél évet kellett volna várni a szűrésre, most nem írogatnék itt. A döntéshozóknak nincs anyjuk, lányuk, testvérük, nőismerősük?
süti beállítások módosítása