Facebook

Magánélet és közélet határán - jól indult a csepeli KultúrFaló rendezvénysorozat!

2014.08.21. 15:29 csepelhirek

kulturfalo_1408627364.jpg_1028x685

Kedden este fontos eseménynek lehettünk szem és fültanúi: újra van Csepelen olyan rendezvénysorozat, ahol a hazai közélet ismert szereplőivel lehet kötetlen formában beszélgetni fehér asztal mellett. Az újraindított sorozat a KultúrFaló nevet kapta. A koncepció a régi: a meghívott vendég kedvenc ételét fogyasztják el az érdeklődők, miközben egy felkészült és tapasztalt moderátor irányírtja a beszélgetést. A rendezvény helyszíne ezúttal a La-Guna Étterem volt. Indulásként két vendéget hívtak meg a szervezők: Szalóki Ági énekesnőt, valamint dr. Hegyesiné Orsós Évát, a Kisebbségi Hivatal korábbi vezetőjét, aki mellesleg Szalóki Ági édesanyja.

 

Az első vendégekkel fél hat körül érkeztünk az étterembe, ahol a szervezők láthatóan izgatottan készülődtek, hiszen, több év, talán 5 is eltelt azóta, hogy az utolsó beszélgetős esten vettünk részt. A szervezők várakozása végül teljesül, és 50 vendég tölti meg a különtermet.

 

A beszélgető riporter szerepében is új embert avatunk: Szabó Tibor Benjamin írót. Elsőnek Ő érkezik családjával. Körülnéz, ismerkedik a helyszínnel, a mikrofonnal, az erősítővel. Lassan gyülekezik a hallgatóság is. Az ismerősök örömmel üdvözlik egymást, beszélgetnek.

 

Nálunk talán csak a pincérek izgatottabbak, ők ugyanis nyári gyakorlatukat töltő diákok. Kicsit félszegen, de nagyon udvariasan szolgálják ki az asztalokhoz helyet foglaló kultúrára, élményre is szomjas hallgatóságot.

 

Megérkeznek a vendégek Szalóki Ági és Dr. Hegyesiné Orsós Éva az édesanyja. Régi ismerősökkel váltanak néhány szót, körbenézve a hallgatóság között is találnak barátokat, volt munkatársakat.

 

Végül az akadémiai késés szabályaira is tekintettel jó negyed óra csúszással Geisbühl Tünde köszönti a megjelenteket és átadja a szót a beszélgetőknek. Tibor rutinosan mesél, feleleveníti az ókori történelmet, azt, hogy az ókori Athénban idiótáknak nevezték azokat a szabad polgárokat, akik nem vettek részt a demokratikus városállam politikai életében, a beszélgetésekben. Büszkén vesszük tudomásul, hogy mi, akik itt vagyunk, nem tartozunk közéjük.

 

Éva a munkásságáról beszél, hol, mit dolgozott, s hogyan került kapcsolatba a segítségre szoruló, s azt váró emberekkel. Mikor, mi vitte a civil szerveződések közelébe, s tartja ott azóta is. A kisebbségi lét nehézségeiről, problémáiról is őszintén, nyíltan beszélt. Ágit énekesi pályájáról kérdezi Tibor, s ő beszél a fellépésekről, de hallunk a magányos éneklésekről, az improvizációkról is. Megtudhattuk, mit jelent Neki Whitney Houston, hogyan kapcsolódik a magyar népzene és az amerikai zene az Ő művészetében. Édesanyja elárulta Róla, hogy kisgyerek kora óta remek szervező és rendező, akaratos és nagyon céltudatos. Örömmel hallottuk érdekes, szép hangját egy népdal eléneklésekor.

 

A több mint egy órás beszélgetés végére a hallgatóság annyi személyes információt tudott meg a vendégekről, hogy még a korábban vadidegen emberek is szinte barátként tekintenek rájuk. A beszélgetésre a finom vacsora tette fel a koronát, mely a meghívottak kedvenc étele, vagyis húslevest és csirkepaprikás volt.

Végül a vacsora után az írásban feltett kérdésekre kaptunk választ tovább bővítve ismereteinket a két érdekes személyiségről, akik családjukról is nagyon őszintén beszéltek. Nagyon érdekes és inspiráló estét töltöttek együtt a jelenlévők, melyről nem is árulunk el több titkot, de remélem felkeltettük az érdeklődést, így a következő alkalommal még többen jöjjenek el! Aki további információt szeretne a rendezvényről, annak ajánljuk a facebook oldalt, ahol a szervezők jóvoltából minden információ megtalálható lesz a jövőben az újabb és újabb estékről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr976623593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása