Facebook

Tankönyvek 2014.

2014.09.02. 10:31 csepelhirek

 kello.png

Több mint 720 ezer diák, vagyis a tanulók 60 százaléka jut a csomaghoz térítés nélkül, írja a Híradó.hu. Alanyi jogon kapják az első és második osztályos gyerekek, de nagycsaládosok és szociálisan rászorulók is, ennyi gyerek még soha nem kapott ingyen tankönyvet Magyarországon, emelte ki Kurucz Éva kormányszóvivő.

Igaz ugyan, hogy a felmérések szerint ennyi rászoruló és szegény gyerek sem igen volt még Magyarországon (s ez a szám aggasztó sebességgel nő), tehát a térítésmentes csomagok számának emelkedése eleve ebből az igen szomorú és szégyenletes tényből is következhet. Ám mivel a Fidesz-kormányt, valljuk be, nem ember- és gyermekbarát intézkedéseiről illetve szociális érzékenységéről ismerjük, a tankönyvsegély szorgalmazása mindenképp örvendetes új vonás.

A tavaly botrányt botrányra halmozó Könyvtárellátó ügyvezető igazgatója, Arany László Tamás azt mondja, idén a tankönyvek kiszállítása rendben zajlik, az ütemezésnek megfelelően 4200 iskolába már megérkeztek a névre szólóan összeállított, egyedi csomagok. Már csak néhány iskola van hátra. Ez a hír is örömteli, bár kissé beárnyékolják például azok a Vas megyéből érkező hírek, melyek arról szólnak, hogy az általános és középiskolai csomagok vegyesen, összekeverve érkeztek, így a kivezényelt közmunkásoknak előbb szét kell válogatniuk iskolatípusonként és osztályonként a könyveket, mielőtt a rendeltetési helyre vihetnék őket. De azok sem biztatóbbak, amelyek Győrből vagy Zalaegerszegről jönnek, s arról tudósítanak, hogy 779 könyvcsomagból 120 hibás vagy hiányos, vagy (ahogy a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban történt) 600 gyerekből a felének hiányzik egy vagy több könyve, 17 gyerek pedig egyetlen könyvet sem kapott meg, bár a szülők természetesen kifizették időben. Ennél is aggasztóbb azonban az, hogy számos iskolában, többek közt Nyíregyházán és Budapesten is hiányosan érkeztek meg az új, rohamtempóban, egyeztetés és érdemi kutatómunka nélkül, sorozatos szakmai kritikák ellenére bevezetett olcsó állami tankönyvekhez való tanári kézikönyvek.

Nemcsak ingyenes tankönyvcsomagból, de kiszállítást segítő szervből is minden korábbinál több van az idén: míg korábban pusztán a tankönyvellátó/kiadó és az iskolák is meg tudták oldani ezt a problémát, most segít nekik a Posta, a rendőrség és az önkormányzatok által kirendelt közmunkások is. Úgy tűnik azonban, mintha sok bába közt elveszne a gyerek: számos olyan budapesti kerületről lehet tudni, ahová nem érkeztek meg a megadott időben a tankönyvek. Csak egy nappal, esetleg három nappal később jött a teherautó, de olyan is előfordult, ahová fél nappal korábban érkezett - amikor pedig már illetve még nem voltak ott se a rendőrök, se a postások, se a közmunkások, se a szabadságukról a Kello által megadott időpont miatt előbb visszarendelt pedagógusok. Információt a változásról természetesen egyik esetben sem kaptak előzetesen se levélben, se telefonon, se e-mailben.

A megoldás talán az lehetne, hogy amíg az új, sokszereplős rendszer kialakul és a Kello újabb pár év alatt lassan beletanul új szerepkörébe, augusztus második felében alakítsanak ki kempingezésre alkalmas területeket az iskolák körül, így akármikor érkezik a teherautó, felkészült csapat várja majd. Jó úton halad efelé az a budai kerület, ahol hasonló csúszás miatt vártak hiába a cipekedni vágyók, ezért aztán a rendőrök kaptak az igazgatótól egy labdát, hogy ne unatkozzanak, inkább focizzanak egyet az udvaron, a lerakodáshoz kirendelt közmunkásokat megvendégelték egy-egy üdítőre, ők jól elbeszélgettek, majd sorra tünedeztek el a helyszínről. A postás és az igazgató pedig próbáltak – sikertelenül – tájékozódni, mikor érkezik az autó és hogy a szomszédos iskolák tudnak-e valamit. A kerület iskoláinak legalább a negyede várta – nyilván ők is a felsorolt közreműködőkkel – hiába aznap a postásautót.

Ezek után csak remélni tudjuk, hogy Csepelen valóban zökkenőmentesen zajlott a tankönyvek kiszállítása...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr546656117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása