Facebook

Parlag

2014.09.05. 17:49 csepelhirek

parlagfu.jpg

Valószínűleg nincs ember itthon, akinek ne lenne legalább egy közvetlen családtagja, közeli ismerőse allergiás a parlagfűre, sokan pedig első kézből élvezhetik az ország elgazosodottságának áldásait. Aki érintett, az reménytelenül szenved, évről évre hosszabb ideig és nagyobb dózisban szedi az egyre erősebb, igen gyakran szteroidokat tartalmazó gyógyszereket, melyek azonban még így sem mindig tesznek tünetmentessé.

Az allergia tünetei hagyományos kezelés mellett sokszor évről évre súlyosbodnak: jellemzően a kezdeti enyhébb-súlyosabb tüsszögést, orrfolyást a krónikus orrdugulás és alvásképtelenség (így több hónapra elhúzódó alvászavar), szemviszketés és garatbántalmak váltják fel, később pedig gyakran jelentkeznek viszkető bőrduzzanatok, majd az esetlek bizonyos százalékában asztma alakul ki. A kialakult felsőlégúti allergia ráadásul idővel egyre több allergénre reagál túlzott reakcióval, azaz az illető egyre több dologra lesz érzékeny. A napokban tetőzik a parlagfűkoncentráció Magyarországon. Mivel a levegőben lévő pollenkoncentráció a múlt héten az ország nagy részén elérte a napi köbméterenkénti 200-499 pollenszemet, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) a parlagfűpollen-riasztási rendszer hat fokozatú skáláján négyes riasztást adott ki. Az ország erdős, középhegységi területein valamivel jobb a helyzet, de itt is hármas szintű riasztás van érvényben. Az ÁNTSZ kiemelte, hogy az arra érzékenyeknél ilyen fokú riasztásnál akár rohamszerűen is jelentkezhetnek asztmás tünetek. Az ilyenkor szokásos tanácsok – pontos gyógyszerszedés a szakorvos utasítása alapján, a szabad levegő kerülése, szellőztetés csak esőben vagy éjjel, minden este hajmosás, hazatérés után zuhanyozás, ruhacsere, ágynemű gyakori cseréje, napi többszöri porszívózás, keresztallergén növények fogyasztásának szigorú kerülése – bár hasznosak lehetnek, sajnos igen nehezen fogadhatóak meg normál életvitel és munkarend mellett. Az allergiásoknak így minden reményük az OKI előrejelzésében lehet, amely szerint a következő napokban már csökkenni fog a pollenkoncentráció az országban. A pénzzel és megfelelően ütemezett szabadsággal rendelkező szerencsésebbek kereshetik a legpollendúsabb időszakban a megkönnyebbülést külföldön is, allergiás körökben általános ugyanis a tapasztalat, hogy a tünetek megszűnnek, de legalábbis jelentősen enyhülnek az ország határait gyakorlatilag bármilyen irányban átlépve. Az embernek szinte az a paranoid érzése támadhat, hogy Európa összes parlagfüve Magyarországon koncentrálódik, ám a megdöbbentő az, hogy ez az érzés tulajdonképpen helytálló. Bár parlagfű kétségtelenül mindenhol akad, de mi e téren valóban rekorderek vagyunk, amint arról ezen az egész Európára kiterjedő pollenfigyelő oldalon meg is győződhetünk. Minket több parlagfű örvendeztet, jóval hosszabb időn keresztül, mint a többi európai parlagfűcentrumot. Parlagfűhöz parlag kell, mint a neve is mutatja, s talán ebből lett kissé sok errefelé... S nyilván nincs összefüggésben mindez az európai uniós termőföldtámogatások megszerzésére szakosodott “új földesurak” nem újkeletű szokásaival, nevezetesen hogy miután mágikus módon hatalmas földeket nyernek pályázaton, valahogy a beültetés, a gondozás és általában a termőföldként való hasznosítás már nem sikerül igazán. Hiába a parlagfűmentesítési jogszabályok tömege, kedvenc gazunk valahogy mégsem tűnik el tőlük...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr296673191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása