Facebook

A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek Csepelen

2015.04.16. 18:19 csepelhirek

holokauszt.jpg

Európa számos nemzete évente megemlékezik a holokauszt áldozatairól. Nálunk az emléknap április 16-ra esik, mert a német megszállást követően 1944-ben ezen a napon állították fel Kárpátalján az első magyarországi gettót.

Csepel Önkormányzata ezen a napon a Nefelejcs utcai izraelita temetőben rótta le kegyeletét az áldozatok emléke előtt.

A megjelentekhez előbb néhai Kerényi András, Csepel díszpolgárának özvegye szólt, majd Schwartz Péter rabbi-helyettes elevenítette fel a helyi zsidóságot ért szörnyűségeket. Emlékeztetett arra, „Csepel nem lett volna a magyarországi ipar egyik fellegvára, ha nem lettek volna zsidó emberek, családok, akik megteremtették és felvirágoztatták iparát. A Weiss Manfréd Gyár, a Mauthner, Kornfeld, Chorin és Herzog családok ipari és kereskedelmi tevékenysége alapozta meg a község hazai és nemzetközi hírnevét.

A ma élő emberek számára a holokauszt üzenete, hogy világunk feszültségei és válságai közepette is vigyáznunk kell örök emberi értékeinkre és óvnunk, védenünk kell nehezen kivívott szabadságunkat, méltóságunkat” – zárta szavait.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr617373962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása