Facebook

Még úgy 15 éve van a nyugdíjrendszernek

2015.05.29. 10:15 csepelhirek

nyugd.jpg

2060-ra kétmillióval kevesebb járulékfizetőnek kellene eltartania közel 400 ezerrel több nyugdíjast, mint most.

A KSH Népességtudományi Intézetében összeállított számsorok szerint 55 év múlva Magyarországon

  • 2,38 millió nyugdíjast tart majd el 4,36 millió dolgozó
  • míg most 6,23 millióan dolgoznak és 2,03 millióan vannak a nyugdíjkorhatár felett.

A gond az, hogy túl kevés gyerek születik és túl alacsony a foglakoztatás. Ez utóbbit a kormány igyekszik felpumpálni a közfoglalkoztatással, de a közmunkások nem fizetnek annyi nyugdíjjárulékot, mint akinek teljes, piaci állása van.

2030-ig még finanszírozható a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer, de már a 2020-as években reformra lesz majd szükség, ami ha nem javul a magyar gazdaság termelékenysége, a nyugdíjak csökkentését jelenti.

Rövid távon amúgy még rendben van a rendszer, 2019-ig a nyugdíjalap kihozza nullára a kiadásokat és a bevételeket, így nem kell kipótolni a költségvetésből. Az öregség nyugdíjkorhatárt addigra fokozatosan 65 évre emelik, a nyugdíjakat pedig az infláció mértékének megfelelően emelik majd.

(napi.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr127500344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása