Facebook

Vasárnaptól szmogriadó Budapesten

2015.11.07. 13:36 csepelhirek

szmog.jpg

A forgalomkorlátozással – a legszennyezőbb, fekete matricás autók közlekedésének tilalmával – járó intézkedés vasárnap reggel 6 órától érvényes, majd – további intézkedésig – mindennap 6 órától 22 óráig tart.

A fekete matricás autók közlekedésének tilalma csak akkor nem fog életbe lépni, ha a szombati nap eredményei alapján – jelentős javulás eredményeképp – nem lenne indokolt a riasztási fokozat vasárnap hajnali fenntartása, figyelembe véve a mérési eredményeken túl az Országos Meteorológiai Szolgálat friss előrejelzéseit is.

A kisméretű szálló por egy napra számított átlaga 2015. november 5-én és 6-án a főváros hat-hat mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3), és a meteorológiai előrejelzés szerint a következő nap sem várható javulás, ezért Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig –elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket haladhatja meg.

A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, mely felett a rövid idejű hatás veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni. Riasztási fokozatot akkor kell elrendelni Budapesten, ha az egy időben 12 fővárosi helyen mért kisméretű szálló por (PM10) koncentráció két egymást követő nap átlagaiban naponként legalább 3 mérőállomáson meghaladja a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

A fekete matricás autók közlekedésének tilalmával járó intézkedés nem terjed ki az M0-ás elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Szépjuhászné útja – Budakeszi út – Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Máriaremetei út – Hidegkúti út – Budapest közigazgatási határa.

(hvg.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr818057520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása