Facebook

Tájékoztatás a Központi Címregiszterrel (KCR) kapcsolatos eljárásról

2015.09.10. 19:47 csepelhirek

lakcimkartyak.jpg

Tájékoztatás a Központi Címregiszterrel (KCR) kapcsolatos eljárásról, valamint ezzel összefüggésben a lakosságot érintő további tudnivalókról

Alapinformációk:

  • a KCR etalonadatbázis létrehozása: informatikai úton összevetették az ingatlan-nyilvántartásban az ingatlanok címét - amelyek a bejegyzés, változás alapjául szolgáló dokumentumokhoz igazodnak -, a lakcím-nyilvántartásban szereplő címekkel. Ott ahol a két cím megegyezett, az adatokat feltöltötték a KCR adatbázisba, függetlenül attól, hogy megfelelnek-e a címek a KCR előírásainak. Későbbiek során ez is felülvizsgálandó.
  • az eljárás megindulása: ahol eltérések voltak a címelemek között, vagy valamely címelem hiányzott, ott cím, címelem megállapítást kellett, kell lefolytatni, amelynek már meg kell felelni a KCR címképzési szabályainak. Ezen túlmenően, a Földhivatal keresi meg a jegyzőt, hogy képezzen címet, címelemet az ingatlannak, mivel olyan változást vezettek át az ingatlan-nyilvántartásban, mely érinti az ingatlan címét is (ingatlanok összevonása, megosztása, új ingatlan nyilvántartásba vétele, stb.) . A Kormányhivatal Járási Hivatal Okmány irodája is megkeresi a jegyzőt, amennyiben nem tudja a lakcímkártyát kiadni, mivel az ingatlan címe nem felel meg a KCR előírásainak.

Itt hívnám fel a figyelmüket, hogy valamennyi cím KCR-nek való megfeleltetése megtörténik, de ez hosszú éveket vesz igénybe.  A lakcímkártyák folyamatos cseréje, kiadása (születés, költözéssel járó történő címváltozás) során a cím is felülvizsgálatra kerül, illetve ahol szükséges, ott KCR-nek megfelelő címképzési eljárást folytat le a Polgármester Hivatal.

  • ügyintézési határidő: a KCR nem állapít meg határidőket. Mint azt már első tájékoztatómban is olvashatták a címképzési eljárás nem a közigazgatási és hatósági eljárás szabályai szerint történik, hanem úgynevezett kivett eljárás.
  • jogorvoslat: maga a KCR eljárása ellen nem lehet jogorvoslattal élni, de az egyes címelemek képzése ellen igen, a döntést meghozó szerv aktusától függően; utcanév- képviselőtestület- bíróság; házszám - építésügyi hatóság - kormányhivatal - bíróság; emelet, ajtószám - alapító okirat - bíróság
  • okmánycsere költsége: a KCR alapján történő okmány csere első alkalommal ingyenes

Jelenleg a KCR adatbázis felállítása folyik, valamint a felülvizsgálandó címek tisztítása. A lakosságnak semmi teendője nincs ezzel kapcsolatban. A kiadott lakcímkártyája mindenkinek érvényes, cseréje a KCR miatt egyelőre nem szükséges.

A címregiszterrel kapcsolatos eljárás lezárása után, ha lakcímkártyája cseréje szükséges annak időpontjáról az okmányiroda külön értesítést küld.

dr. Szeles Gábor
jegyző

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr17776164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása