Facebook

Közmunkaszolgálatosok Csepelen - egy csepeli olvasónk gondolatai

2013.12.08. 12:07 csepelhirek

kozmunka_1386500831.jpg_900x598

Pártunk és kormányunk sokat „alkotott” az elmúlt 3,5 év során. Ezek a remekművek egy ámokfutást képeznek le.
Elkeserítő látni, hogy egy elképzelésből – ami jó is lehetne, hogyan növi ki magát egy torz, élet- és emberidegen megoldás, amelynek egyetlen célja a lakosság büntetése. Hogy miért is vagyunk büntetve? Ki tudja. Talán azért mert bizalmat kapott egy hitegető? Vagy azért, mert még módunk van ezen változtatni?

A közmunka program alapvetően nem lenne rossz elképzelés. Segítséget nyújthatna a már ellátáson kívül került munkanélkülieknek, munkalehetőséget és keresetet biztosíthatna arra az átmeneti időszakra, amint egy elhúzódó álláskeresés jelent. Igen, de ehhez fontos lett volna, ha:

  • nem csökkentik a munkanélküli segély időtartamát
  • nem teszik tönkre azokat a mikro- és kisvállalkozásokat, amelyek képesek munkahelyeket teremteni
  • nem mutyiznak
  • nem büntetik a vállalkozói kölcsönt nyújtó bankokat

Pártunk és kormányunk „torkon ragadta a problémát”.
A megoldás: a munkanélküliek megalázó, felesleges és éhbérért történő foglalkoztatása. Kies kerületünkben, Csepelen, újabb 477 embert fognak munkaszolgálatra közmunka keretében.
Az eddigi közmunkás foglalkoztatás már csak látványra is nevetséges és felesleges. Aki kiosztja a közmunkákat, nincs tisztában a valódi igényekkel, amelyek valóban a kerület érdekét szolgálnák.
A közmunkások az utcák szélét kapargatják seprűkkel – ott, ahol arra semmi szükség. Sepregetik pl. a sétálóutcát – humán erőforrással helyettesítve a korábbi gépesített eljárást. Felesleges, de drága megoldás. Viszont a közmunkásnak „pofa be”, „aki nem dolgozik, ne is egyék” a felfogás a csepeli vezetés körében.

Senkit nem érdekel, hogy a közmunkában foglalkoztatottak számára a valós álláskeresés mennyire megnehezül. Mind az erre fordítható időt „lopják” el tőlük, mind a társadalmi ranglétrán azonnal a legalsó helyre kerülnek, mert nem mint álláskeresők és ideiglenesen munkanélküliek vannak elkönyvelve, hanem mint notórius munkakerülők, akiket ilyen módszerekkel vezetnek vissza a „munka világába”.

A Csepel.info szept. 12.-én megjelent közleménye kertelés nélkül világít erre rá:
„Míg az MSZP és balliberális pártuszálya folyamatosan bírálják a közmunkaprogramot, és munka­nélküli alapjövedelmet akarnak a dolgozni nem vágyóknak a szorgalmas emberek kárára, vannak, akik nagyon is a munkalehetőséget, nem pedig a segélyeket akarják megfogni.”

Csepelen igenis szükség lenne a közmunkára is. A megbecsült közmunkára, amelynek értéke és meg­becsültsége azonos minden más, tisztességgel elvégzett feladattal.

Közterületeink ellátása, tisztán tartása és parlagfű-mentesítése komoly problémát jelent a kerületben.
Amíg a közmunkások megalázó munka keretében az út szélén kapirgálnak a kertvárosban, addig kerületünk zöldfelületei sivataggá válnak. Amíg az utcaseprő gép már nem dolgozik a sétálóutca és a belvárosban, addig a fűnyírók igen: addig, míg egy szál száraz és kiégett fűszálat találnak. A zöldterület jelenleg ki van tiltva Csepelről. A kerület zöldfelülete nyaranként már a Namib-sivatagra hajaz.

Felmerül a kérdés: ha már „munkaszolgálatba” vonják a munkanélkülieket emberi mivoltukban megalázva őket, és lehetetlenné teszik, hogy normális jövedelemhez, ne éhbérhez jussanak csak, akkor legalább miért nem végeztetnek velük hasznos munkát, amire igény is lenne? Pl. hatékony parlagfű-mentesítést, vagy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környezetének tisztán tartását?

A 2013 novemberétől az alkalmazni kívánt félezer munkanélküli részmunkaidőben kénytelen dolgozni, melyért mindössze bruttó 36 ezer forint „fizetést”, vagy inkább éhbért kap kézhez.

Szakértők szerint a közmunka nem megoldás. Sok esetben káros is, ha elveszi a vállalkozók piaci lehetőségeit, akik legalább a minimálbért (kb. 64 ezer forint nettót) kifizetnek a munkavállalóiknak.
A mesterségesen, kormányzatilag generált és szinten tartott válság és visszaesés miatt a vállal­ko­zá­sok gazdasági helyzete és fizetőképessége meggyengült. A vállalkozások anyagi helyzetének megrendülése a foglalkoztatottság csökkenését, a munkanélküliség növekedését eredményezi.
A „közmunka-szolgálatosok” számának növekedése és növelése egyetlen célt szolgál: elkendőzni a valódi problémákat, azt, hogy az utóbbi években csupán a részmunkaidős közmunkások miatt mutatnak javuló tendenciát a foglalkoztatottsági adatok.

Németh Szilárd polgármester megint élen jár, mint lánglelkű „fülkeforradalmár” a „pártdirektíva” teljesítésében. Újabb 477 megalázott, emberi méltóságában megsértett ember emeli azt a csepeli statisztikát, melyet be tud nyújtani, mint újabb sikertörténetet Csepelen.
Sajnos Pártunkat és kormányunkat és önkormányzatunkat az már nem érdekli, hogy a „siker­történet” keretében elvégzett felesleges és megalázó munka javadalmazása hány kilogramm kenyérre, farhátra és tűzifára számítható át…

Önkormányzatunk tervei közt nem szerepel olyan terv, amely a valódi felemelkedést jelenthetné a munkanélküliek és a már közmunkások számára, mint pl. az oktatás-képzés támogatása.

Természetesen fontos a munkanélküliség valós csökkentését, a köz­mun­ka­szolgálatra kötelezettek számára valódi alternatíva nyújtását. E célok elérését azonban elsődlegesen a piac­képes szakmák oktatásán, képzésén keresztül lehet megoldani, közben a vállalkozások gaz­da­sági helyzetét megerősítve kell lehetőséget teremteni a valódi és nem lát­szat­foglalkoztatás megteremtésére.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr515681389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marcinikus 2014.01.14. 11:06:25

Kiket soroztak be a "közmunka-szolgálatra"? Csak, hogy tiszta legyen: a júliusi munkaerő-piaci adatok szerint
2.600 csepeli álláskereső közül 186 főiskolát, vagy egyetemet végzett. 980 fő középfokú végzettségű (pl. 571 fő szakközépiskolát), 587 fő pedig "csak" szakmunkásképzőt végzett.
Azaz összesen 1.753 csepelinek nem utcát kellene söpörni télen, és nem is napocskák rajzolását, vagy gépkezelő tanfolyamot kellene tanulni.
2010-ig 140 fő dolgozott iskolákban, művelődési, szociális intézményekben és minden ötödik dolgozó rendes munkahelyre léphetett át a közfoglalkoztatás után. Szóval lehet ezt rendesen is csinálni.
süti beállítások módosítása