Facebook

Mit tehet a sejt?

2014.08.29. 14:15 csepelhirek

szakszervezetek_1.jpg

 

A mai napon az alábbi tájékoztatás jelent meg közleményként a hivatalos önkormányzati honlapon:

„Tisztelt Közalkalmazottak!

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest XXI. Tankerületéhez tartozó köznevelési intézményekben dolgozó közalkalmazottak körében is lezajlott a 24/2011. (III. 9.) Korm. rendelet a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény hatálya alá tartozó munkáltatóknál működő szakszervezetek reprezentativitásának megállapítását szolgáló folyamat.

Az érintett szakszervezetek által közölt, és az MKIR rendszerben szereplő adatok alapján megállapítást nyert, hogy KLIK. XXI. Tankerülete által fenntartott intézményekben - a 2014. január 1-én nyilvántartott közalkalmazotti létszám szerint – az érintett Szakszervezetek nem rendelkeznek a reprezentativitás eléréséhez szükséges létszámmal.

A Területi Reprezentativitást Megállapító Bizottságba delegált szakszervezetek képviselői, (Pedagógusok Szakszervezete; Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete) a munkaadói oldal képviseletében a tankerület igazgatója vállalják, hogy a közalkalmazottak érdekében továbbiakban is együttműködnek.

Budapest-Csepel; 2014.augusztus 27.

Tóth János sk.
tankerületi igazgató”

Érdekes lenne tudni, vajon korábban is alacsonyabb volt-e a közalkalmazotti létszám a XXI. tankerületben a reprezentativitáshoz szükségesnél, vagy az új, központosított tankerületi rendszerben alakult-e ez így? Ha korábban is így volt, miért olyan fontos ezt most kimutatnia egy vizsgálatnak? A válasz sajnos kézenfekvőnek tűnik: a KLIK létrehívásával munkáltatóváltás történt az iskolák esetében. A reprezentatívnak nem minősülő szakszervezet pedig csak a jogszabálysértő munkáltató intézkedés ellen nyújthat be kifogást. Azaz tulajdonképpen nem kezdeményezhet képviseltjei érdekében változtatásokat – ami a szakszervezeti működés lényege volna – pusztán felszólalhat, ha munkáltatója esetleg (valami elképzelhetetlen véletlen folytán) nem tartaná be a jogszabályokat.

Természetesen ma Magyarországon ilyen veszély nem fenyeget, a tanárok biztonságban érezhetik magukat: a KLIK nyilván hiánytalanul betartja a rájuk vonatkozó jogszabályokat. S természetesen e jogszabályok kritikára sem szorulnak, hiszen kizárólag a tanárok és diákok javát, boldogulását, munkafeltételeik biztosítását szolgálják, minden korábbinál hatékonyabban.

De azért így év elején nem árt figyelmeztetni a tanárokat: a sejt nem tehet többé semmit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr356648191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása