Facebook

"Tartozom azzal, hogy kiállok értük" – Fellázadtak a szülők az óvodák összevonása ellen

2015.04.16. 08:19 csepelhirek

mendrei.jpg

Minimális spórolást jelent a fenntartónak, miközben az érintett szülők és pedagógusok is aggodalommal figyelik, hogy több fővárosi kerület is összevonna óvodákat. Az intézkedés szakmailag nincs indokolva, hatástanulmányok nem készültek, az önkormányzatok viszont készek arra, hogy villámgyorsan átpréseljék az elképzeléseiket. A háttérben egy időzített bomba is ketyeg.

Az újbudai és a csepeli önkormányzat elsősorban spórolással magyarázza, hogy a területén található óvodákat hármasával új igazgató alá rendeli, ami azzal jár, hogy az eddigi igazgatók helye megszűnik – merően adminisztratív módon így lesz például Újbudán a mostani 23-ból 8 óvoda. Csepelen már februárban szavaztak az összevonásokról, de a téma terítéken van a VI. és a VIII. kerületben is. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondta a hvg.hu-nak, hogy ilyen jellegű óvoda-összevonásokra eddig a Demszky-éra alatt a XIII. kerületben volt példa, most pedig egyre több fővárosi kerületben tapasztalható ez a jelenség. Mendrey szerint az intézkedések hosszabb távon az intézménybezárásoknak ágyaznak meg, mert úgy lehet igazán forrásokat megtakarítani, az összevonásokkal önmagukban a kerületek alig spórolnak pénzt.

Az önkormányzatok szerint az átállás semmilyen változást nem hoz az óvodák életében, csak a fenntartásuk lesz a 23 vezető bérével, 80-90 millió forinttal olcsóbb (ami az első évben a végkielégítések miatt kevesebb, 40-50 millió) – igaz, az új 8 vezető bére meg költségként jelentkezik. A kerületek másik szempontja a koordináció javítása: Molnár László fideszes alpolgármester a HVG-nek korábban azt mondta, hogy az új rendszerben könnyebben lehetne optimalizálni "a férőhelyek és a gyermekellátás színvonalát".

Át is fazonírozhatják az óvodákat az új vezetők

Újbudán most keddig zajlott a társadalmi egyeztetés, a képviselő-testület pedig április 23-án fogadhatja el az összevonást. Május elsejéig kiírhatják az óvodavezetői státuszokra a pályázatot, melynek nyomán június végére meglehetnek az új igazgatók, akik július elsejével munkába is állhatnak.

Az óvodák pedagógiai programja, ami meghatározza az egyes intézmények nevelési-pedagógiai munkájának jellegét, elvben megmaradna – de ez már az új vezetés hatáskörébe tartozó kérdés, tehát egy új igazgató akár át is fazonírozhatja azt, ami hosszú évek alatt forrt ki az óvodapedagógusok közreműködésével. Bárki pályázhat az új pozíciókra, az egyetlen megkötés az ötéves szakmai tapasztalat lesz, ami nem tűnik túl acélos kritériumrendszernek. Az önkormányzat elutasítja, hogy a koncepciót egy évvel elhalassza, holott semmilyen előzetes hatástanulmány nem készült.

A társadalmi egyeztetés a beszámolók szerint nem volt túl meggyőző. Az egyik fórumon részt vevő szülők szerint az alpolgármesteren látszott, hogy már sokadik oviban kap negatív kritikát a koncepció, és semmilyen kérdésre nem adott konkrét választ. Sok szülőnek olyan érzése volt, hogy az önkormányzat letudta az egyeztetési feladatát, de még arra se fordítottak energiát, hogy hosszasabban érveljenek a változtatások mellett. A szakmai felvetésekre legtöbbször az a válasz érkezett, hogy majd az új vezetés feladata lesz a megválaszolásuk.

Kedden még volt egy utolsó közmeghallgatás az ügyben, de az önkormányzat továbbra sem mondott semmi konkrétumot. A mérges és frusztrált szülők nagy elánnal készülnek az április 23-i testületi ülésre. Mint ahogy az egyik szülő fogalmazott, amikor az alpolgármester ezt meghallotta, "frankón lesápadt és meg sem szólalt percekig". Internetes aláírásgyűjtés is elindult: Csepelen több mint 600, Újbudán 1000 körüli támogató aláírás született.

Dühös szülők, elkeseredett óvodapedagógusok

A szülőket és óvodapedagógusokat sem nyugtatja meg az önkormányzat vélekedése, miszerint az óvodákban nem változik semmi. A mostani igazgatók az újak helyettesei lesznek, rájuk hárul a vezetési adminisztrációs teher jelentős része. Nekik kell kapcsolatot tartaniuk a másik iskolában ülő igazgatóval, ő képviseli a tagintézményt a szülők és a fenntartó felé, miközben vissza kell menniük a gyerekek mellé óvó néninek (bácsinak) is. Az óvodai munkatapasztalatok fényében az adminisztrációs-vezetői, illetve a szakmai-nevelői feladatok nemigen összeegyeztethetők. Az igazgató a tagintézmények többségében nem lesz jelen: a koncepció ezzel elvitatja annak jelentőségét, hogy egy igazgatónak komoly szerepe van az óvodai közösség építésében, a napi irányításban, konfliktuskezelésben. A pedagógusok szerint ez a szemlélet komolyan veszélyezteti a jól működő közösségeket, és a szakmai teljesítményre is kihat.

A szülők szerint nem szabad, hogy a változtatások negatívan befolyásolják azt a környezetet, ahol a gyerekeik ébren töltött idejük nagyobb részét töltik. "Tartozom azzal az óvodapedagógusoknak, akik annyira jó óvodai környezetet teremtettek a gyerekeimnek, hogy kiállok értük, és megpróbálom megakadályozni, hogy a fenntartó végigvigye ezt a döntést" – mondta a hvg.hu-nak az egyik érintett szülő. "Nem hagyjuk magunkat!" – írta egy másik. "Az önkormányzat arrogáns volt." A jelenlegi igazgatók közül többen jelezték, nincs kedvük megpályázni az új pozíciókat, a tiltakozásnak teret adó óvodák vezetői is féltik állásukat, miközben azon lamentálnak, mennyi eséllyel pályázhatják meg így a kiírásra kerülő állásokat.

Tudni kell, mindez évi 40-80 milliós spórolást jelent Újbudán, miközben az önkormányzat saját bevallása alapján évente 3,3 milliárd forintot fordít az óvodákra.

Már a szeptemberi botrányok kezelésére készülnek?

Szeptembertől lép életbe a kötelező óvoda a hároméves kor fölöttieknek. Emiatt óvodaépítési pályázatokat is kiírtak, az új férőhelyekre az óvodák pályázhattak. Csakhogy az óvodáskorú gyerekek jelentkezése korábban zárul, mint az óvodapályázatok elbírálása: magyarán a jelentkezés lezárultakor még nem lehet tudni, hogy egy óvoda hány férőhellyel számolhat. Az új igazgatóknak korántsem lesz egyszerű feladatuk: azzal lépnek be, hogy létre kell hozniuk az óvoda alapdokumentumait, meg kell ismerkedniük az új kollégákkal, és mindennek a tetejébe még egy esetleges férőhely-mizériát is kezelniük kell.

A szülők óvodánként más-más intenzitással, de próbálnak ellenállni. Többen a helyi képviselők fogadóóráin is igyekeznek jobb belátásra bírni a politikusokat. S mint írtuk, a szülők a végső döntést meghozó testületi üléseken is a hallatni akarják a hangjukat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is tiltakozásokat szervez – az önkormányzatok egyelőre mégis hajthatatlanok.

(hvg.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelhirek.blog.hu/api/trackback/id/tr617371642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása